A NézőKépző egy közel 10 éves múltra visszatekintő ifjúsági programsorozat. Az alkotók célja, hogy olyan történelmi/tudományos témákat dolgozzanak fel új nézőpontból, különféle művészeti eszközökkel, amelyek nem csak aktualitásuk, de a fiatalok életéhez szorosan kötődő elemek miatt is különlegesen élvezhetők.

Fotó: Kuttner Ádám

A BÁNK BÁN PER
Előadás Katona József: Bánk bán című darabjából
Beavató színházi előadás 14 éven felülieknek

Az előadás a TRIP és a KULT2 új bemutatója, mely egy bírósági tárgyalásra idézi meg a darab szereplőit, ahol megismerkedhetünk a szereplők indítékaival, igazságával, és az előadás után a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy – mint egy bírósági tárgyalás esküdtjeiként – véleményezzék az elhangzottakat, és ítéletet hozzanak.

Katona József Bánk bán című drámája nem csupán a régies nyelvezete miatt nehéz olvasmány – összetett karakterek, különös motivációk, izgalmas cselekményszövés jellemzik egyik nagy magyar drámánkat. Előadásunkkal arra vállalkozunk, hogy négy színész és a technika segítségével érthetően, követhetően fejtjük fel a darab történetszálait, indíttatásait, miközben a szerző céljait, alkotásának világát is fontosnak tartva, Katona József eredeti szövegét alapul véve hozunk létre egy színházilag és oktatási segédanyagként is hiteles, izgalmas és érdekes előadást.

Az előadás során a nézők egy bírósági tárgyaláson vesznek részt, ahol a bíró, az ügyvéd és az ügyész mellett ők, mint az esküdtszék tagjai hallgatják meg a tanúvallomásokat a Bánk bán története kapcsán. Az előadás során elhangzó vallomások, kérdések és arra adott válaszok mellett a modern technikát is segítségül hívjuk – bizonyos jelenetek, a per során akár döntő fontosságot játszó mozzanatok ugyanis mobiltelefonnal titokban felvett jelenetekként, kivetítve jelennek meg a tárgyalás során.  A Bánk bán per című előadás így nem „csupán” a drámát helyezi értő és érthető környezetbe a diákok számára, hanem a segítségével belekóstolhatnak a bíróságok világába is, majd az előadást követően közösen hozhatnak „ítéletet” az ügyben, ezzel is utat nyitva a darab további elemzése felé.

Szereposztás:

Bíró, Izidora - Fekete Patrícia
Titkár, Bánk - Fülöp Kristóf
Ügyész, Tiborc, Mikhál bán - Illés Adrián     
Ügyvéd, Ottó, Endre - Liber Ágoston

A felvételen:
Petúr bán - Vatamány Atanáz
Simon bán - Turi Péter
Biberach - Krasznai Vilmos
Melinda - Berkó Boglárka
Gertrúdis - Varga Járó Sára
Myska bán - Kerek Dávid

Dramaturg: Fabacsovics Lili
Rendező: Magács László

Az előadás időtartama: 70 perc + 20 perc bírósági tárgyalás (beszélgetés)

Belépő: 2500 Ft

Kísérő tanároknak tiszteletjegyet biztosítunk.

Információ, jegyigénylés: Bikkes Ágnes (06 20 486-8903, bikkes.agi@marczi.hu)

Fotó: Novák Ágnes

AZ EMBER TRAGÉDIÁJA RÖVIDÍTVE

Ajánlott életkor: 12 éven felülieknek

Színházi kalandozások Az ember tragédiájának nyomvonalán.

Ha meghalljuk, hogy Az ember tragédiája, régies, érthetetlen szöveg, gigantikus látványvilág és botrányos jelenetek jutnak eszünkbe. Most azonban mindezt hátrahagyjuk és új szemszögből, három fiatal, virtuóz színész kalandozásain keresztül ismerkedünk meg újra Madách Imre remekművével. Három színész, akik elhatározták, hogy bármi áron, de végrehajtják a lehetetlent: kevesebb, mint másfél órában színre viszik a magyar drámairodalom egyik legnagyobb alkotását és megmutatják, hogy Az ember tragédiája sokkal közelebb áll hozzánk, mint gondolnánk. Hatalom, árulás, harc, kiégettség, szerelem - és persze a lét értelmének szüntelen keresése. Soha el nem évülő témák, amik több, mint 150 év után is gondolkodásra sarkallják a nézőt. De teszünk róla, hogy azért nevetni is maradjon ideje.

Játsszák: Fekete Patrícia, Georgita Dezső Máté, Bodoky Márk
Dramaturg: Fabacsovics Lili
Rendezőasszisztens: Tóth Lili
Rendező: Magács László

Az előadás időtartama: 80 perc

Belépő: 2500 Ft

Kísérő tanároknak tiszteletjegyet biztosítunk.

Információ, jegyigénylés: Bikkes Ágnes (06 20 486-8903, bikkes.agi@marczi.hu)