KEREKASZTAL SZÍNHÁZI NEVELÉSI KÖZPONT
06 70 368-6499, kerekasztal@kerekasztalszinhaz.hu
kerekasztalszinhaz.hu

A Kerekasztal Kelet-Közép-Európa első színházi nevelési társulata.
Küldetésünk olyan színházi előadások megvalósítása, amelyek interaktív módon vetnek fel – életkortól függetlenül mindenki számára érdekes – társadalmi és erkölcsi kérdéseket. Előadásaink során a fiatalok nem egyszerűen nézői, hanem alkotó résztvevői a színházi eseménynek. Célunk, hogy gondolkodásra ösztönözzünk és kérdéseket vessünk fel. Előadásaink alatt minden résztvevő véleménye, ötlete, személyes megjegyzése meghallgatásra talál, és hozzáadódik a közös játékhoz.
Előadásainkat a színházi és a színházi nevelési szakma elismert képviselőivel együttműködve, a saját, több mint negyed évszázados tapasztalatunkra építve valósítjuk meg. Munkánk a különböző színházi formák és pedagógiai módszerek kölcsönhatására épül. Játszóhelyünk elsősorban a Marczibányi Téri Művelődési Központ, de elvisszük előadásainkat az ország bármely pontjára és határainkon túlra is. Fontos számunkra, hogy a színházi élményből senki ne maradjon ki.  Munkánk során nagy figyelmet fordítunk az utánpótlás nevelésére is: ösztöndíjas és hospitálási programunkkal nyújtunk lehetőséget a színházi nevelési szakma tanulmányozására.

A foglalkozásokon egy osztályt tudunk fogadni, illetve szakmai érdeklődőket korlátozott számban. A részvétel előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés után lehetséges.
Minden hónapban 5 előadás a II. kerületi iskolák számára térítésmentes, a további előadásokra belépő váltása szükséges.
Belépő: 2500 Ft/fő
Szakmai belépő: 1000 Ft/fő
Felnőtt belépő az esti előadásokra: 4000 Ft/fő

Jelentkezés, információ: kerekasztal@kerekasztalszinhaz.hu

SZÍNHÁZI NEVELÉSI ELŐADÁSOK 2024-BEN

FOGSÁGBAN
1-2. osztályosoknak, 120 perc egy szünettel
Az előadás a hatalom kérdéskörét vizsgálja. Andersen A császár új ruhája című meséjét használtuk alapul munkánkhoz: történetünk ott kezdődik, ahol a mese véget ér: a börtönbe vetett, igazmondó fiú és társai útját követjük az öltözőszoba felé, ahol a császár hatalma romjain magából kikelve dühöng. 

Szereplők: Bagaméry-Nagy Orsolya / Lipták Ildikó, Kenéz Ágoston, Sárközi Máté, Szalai Ádám
Díszlet: Braun Orsolya m.v.
Jelmez: Szabó Zsuzsa m.v.
Rendező: Perényi Balázs m.v. 

LOKI
3-4. osztályosoknak, 120 perc egy szünettel
Történetünk középpontjában az északi mitológia legellentmondásosabb alakja, Loki áll. Loki szülei óriások voltak, viszont már a teremtés idején Odin, az ász főisten vérszerződött testvére lett. Pont annyi csodálatosan hősies történet fűződik a nevéhez, mint amennyi bajt kevert. Óriás mivoltáról azonban mélyen hallgatnak a legendák.
A résztvevők Loki szerepébe bújva a hovatartozás és a vágyak között feszülő ellentétről, a felsőbb hatalmak közé jutás nehézségeiről és következményeiről gondolkodhatnak velünk a közös játék során. 

Szereplők: Hevesi László, Jobbágy Kata, Lipták Ildikó, Papp Dániel, Szalai Ádám
Író, dramaturg: Hajós Zsuzsa
Látvány: Virág Vivien
Rendező: Tárnoki Márk 

CSONTKETREC
6-10. osztályosoknak, 150 perc egy szünettel
Út. Kietlen táj. Sötétedik. Egy férfi kicsi, négykerekű vastaligát vonszol, rajta ketrec. A ketrec üresnek tűnik, leszámítva egy rongyhalmazt. Egy nagyon alacsonyan szálló vadászrepülő hangja hasít végig a levegőben.
A Csontketrec a szabadság és a felelősség témakörét vizsgálja egy olyan metaforikus történet segítségével, amely nyers tömörséggel tükrözi a minket körülvevő világot. Vajon látjuk-e magunkat a tükörképben?
Az előadás a nemzetközileg elismert Big Brum Theatre in Education Company-val együttműködésben készült.

Szereplők: Bagaméry-Nagy Orsolya, Jobbágy Kata, Szalai Ádám
Írta: Geoff Gillham
Fordította: Kúnos Linda
Díszlet- és jelmeztervező: Ceri Townsend
A díszlet kivitelezésében közreműködött: Józsi Zoltán, Kálócz László, Dankó Ferenc, Sümegi Tamás
Rendezte: Hajós Zsuzsa
Közreműködött: Bethlenfalvy Ádám, Nyári Arnold, Szalai Ádám

FELEJTHETETLEN
16 éven felülieknek, 150 perc, egy szünettel
Az előadással hidat szeretnénk képezni a fiatalok és az idősek között. Fontosnak tarjuk, hogy a generációs ütközésekkel foglalkozzunk, és hogy a résztvevőkkel együtt gondolkozzunk azon, vajon az öregeknek mi dolguk a fiatalokkal, és fordítva.
„Nekem is ilyen a nagymamám, de a szüleim teljesen kihagynak ezekből a problémákból, ami jó is, meg rossz is. Főleg, hogy egyszer talán ők is ilyenek lesznek, és akkor mi lesz…?” (17 éves diák résztvevő)


Szereplők: Jobbágy Kata, Kenéz Ágoston mv., Lipták Ildikó, Nyári Arnold / Papp Dániel mv.
Író: Vilmos Noémi
Látvány: Molnár Anna
Rendező: Szalai Ádám


NEM LEHETETLEN LENNI
A Káva Kulturális Műhely és a Kerekasztal Színház koprodukciója 10-12. osztályosoknak
A Vida József Színház demokratikusan működik évtizedek óta. Tagjai elkötelezett, szakmailag elismert művészek. Történetünk a nagy krízis napján kezdődik, amikor minden körülmény összefogni látszik ellenük. Már csak egy hajszál választja el őket attól, hogy kimondják: lehetetlen lenni, amikor megérkezik Hamlet királyfi egy megfontolandó ajánlattal…
A Shakespeare-dráma motívumai alapján készült előadás során a fiatalok társadalomban betöltött szerepéről, cselekvési lehetőségeikről játszunk együtt a résztvevőkkel.

 

Szereplők: Boznánszky Anna, Gyombolai Gábor, Kardos János, Lipták Ildikó, Milák Melinda, Nyári Arnold, Szalai Ádám
Színházi nevelési konzulens: Patonay Anita
Zene, mozgás: Jobbágy Kata
Zenei betét: Eklics Dániel
Díszlet: Jeli Sára Luca
Jelmez: Molnár Anna
Dramaturg: Hajós Zsuzsa
Írta és rendezte: Vilmos Noémi

 

 

 

2019/20-as évad első felében