A Marczibányi Téri Művelődési Központ kiemelt alapfeladatának tekinti a gyermek- és ifjúsági korosztály színházi nevelését. Megkérdőjelezhetetlen érdemünk és vitathatatlan szerepünk van abban, hogy Magyarországon létezik a színházi nevelés és színházi nevelési társulatok működnek.

Megalakulásuk óta támogatjuk az első hazai színházi nevelési csoport, a Kerekasztal Színház működését.
A színházi nevelési előadás magas művészi színvonalon kidolgozott színházi részből, jelenetekből és a nézők – általános vagy középiskolai diákcsoport – aktív részvételére épülő közös gondolkodásból, játékból, beszélgetésből áll, és olyan életre szóló élményben részesíti a fiatalokat, amely az őket körülvevő világ megértésére és az ahhoz való viszonyuk kialakítására sarkallja őket. A foglalkozásokon mindig csak egy osztályt tudunk vendégül látni előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés után.

A PartVonal Műhely  2010-ben azzal a céllal alakult, hogy a színházművészet segítségével megismertesse és megszerettesse a Nemzeti alaptanterv irodalmi anyagát a fiatalokkal. A repertoárban a kisgyermekkortól a fiatal lelkületű felnőttekig mindenki megtalálja a neki szóló programot. Céljuk, hogy előadásaik minél több gyerekhez, fiatalhoz eljussanak, ezért szinte bárhol bemutathatók, hisz könnyen adaptálhatók különböző terekbe, akár szabad térre is.

A II. kerületi iskolákon kívül – az ország minden területéről fogadunk iskolai osztályokat.
A II. kerületi oktatási intézmények mellett számos fővárosi és vidéki iskolával folyamatos, aktív kapcsolatban állunk. A hétköznap délelőttönként, 2-3 órás időtartamban megvalósuló színházi nevelési és beavató színházi előadások páratlan közösségi és szociális élményt jelentenek a hozzánk érkező általános és középiskolai osztályoknak.