Előadás, beszélgetés

HOLOKAUSZT MEGEMLÉKEZÉS
2014. április 16. szerda 10:00

HOLOKAUSZT EMLÉKÉV
A Holokauszt Emlékévhez és Emléknaphoz kapcsolódóan a II. Kerületi Önkormányzat és a Marczibányi Téri Művelődési Központ kiállítással és kulturális-művészeti programsorozattal emlékezik meg a holokauszt áldozatairól.

HOLOKAUSZT MEGEMLÉKEZÉS PROGRAMSOROZAT
ÁPRILIS 15. KEDD ÉS ÁPRILIS 16. SZERDA 

ÁPRILIS 15. KEDD 

10.00 KÁRPÓTLÁS 
a KÁVA KULTURÁLIS MŰHELY színházi nevelési előadása középiskolásoknak és szakmai beszélgetés a programról
A beszélgetés vezetője: DR. FÜLÖP MÁRTA pszichológus, egyetemi professzor

Egy 16 éves fiú szembesül zsidó nagymamájának fájdalmas múltjával, majd erről később filmet forgat. A foglalkozás a Holokauszt és az emlékezés témaköréhez kapcsolódik.
Színész-drámatanárok: Romankovics Edit, Bori Viktor, Antal Róbert
Dramaturg: Sebők Borbála
Szöveg, forgatókönyv: Romankovics Edit
Jelmez: Kiss Gabriella
Szakmai programvezető: Romankovics Edit

Játékidő: kb. 180’
Szakmai vendégek részére regisztráció: juszcak.zsuzsa@marczi.hu

15.00  CENTROPA KÁVÉHÁZ 
Fiatalok találkozása a kerületünkben és a fővárosban lakó túlélőkkel

A Centropa Alapítvány a Centropa Közép-Európai Kutatási és Dokumentációs Központ célja a magyar ajkú zsidóság életének dokumentálása és közzététele a 19. század végétől a 20. századon át, egészen napjainkig. A „Zsidó élettörténetek a huszadik században” című projekt keretében eddig több mint 220 magyarországi és határon túli magyar ajkú zsidóval készítettek életútinterjút. Az interjú folytatása a kéthavonkénti találkozás, melyen az interjú alanyai és az őket megismerni vágyó fiatalok vesznek részt. Azt reméljük, hogy a személyes találkozó felkelti a fiatalok érdeklődését, megismerik a magyar zsidóság 20. századi történetét, mely által maguk is nyitottabbá és elfogadóbbá válnak.
www.centropa.hu 

ÁPRILIS 16. SZERDA

10.00 MÉZESKALÁCSHÁZ
a KEREKASZTAL SZÍNHÁZI TÁRSULÁS színházi nevelési előadása 1-2. osztályosoknak és szakmai beszélgetés a programról
A beszélgetés vezetője: Vekerdy Tamás pszichológus

Hogyan beszéljünk a legkisebbekkel sötét témákról? A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Mézeskalácsház című színházi nevelési előadása erre a kérdésre ad egy lehetséges választ. A gyerekek a Grimm testvérek klasszikusának, a Jancsi és Juliska történetnek újszerű feldolgozása során, a klasszikus mese átélésén keresztül, cselekvő módon vesznek részt a gonosz legyőzésében, és értelmezik maguk számára a társadalmi felelősségvállalás kérdéseit.
A mese metafora-rendszere történelmi kontextusban is értelmezhető, de a kisiskolások számára nincs szükség a direkt tolmácsolásra... Minden gyerek legalapvetőbb félelmeit fogalmazzák meg az ismert mesében a Grimm testvérek, és így lehetővé teszik, hogy biztonságos keretben foglalkozhassanak nehéz kérdésekkel a legfiatalabbak. Mi történhet, ha egyszer „bekopogtat az ablakon a nyomorúság”? Vendégeinkkel együtt látunk neki, hogy a történet elveszett szereplőit útbaigazítsuk.
Író: Hajós Zsuzsa
Színész-drámatanárok: Bagaméry Orsolya, Hajós Zsuzsa, Lipták Ildikó, Nyári Arnold, Tárnoki Márk
Díszlettervező: Mindák Gergely
Dramaturg: Sebők Bori
Konzulens: Cecily O'Neill
Rendező: Bethlenfalvy Ádám

Szakmai vendégek részére regisztráció: juszcak.zsuzsa@marczi.hu

16.00 HOLOKAUSZT BUDÁN – KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
helytörténeti emlékek és dokumentumok és a Centropa Magyarország vándorkiállítása
A kiállítást megnyitja: SCHANDA TAMÁS – Közoktatási, Közművelődési, Sport és Informatikai Bizottság elnöke valamint Kenesei Marcell és Czingel Szilvia, a Centropa Magyarország munkatársai. 

17.00  MIT, MIÉRT ÉS HOGYAN (ÉS HOGYAN NE) TANÍTSUNK A HOLOKAUSZTRÓL, ANTISZEMITIZMUSRÓL ÉS ZSIDÓKRÓL A MAI FIATALOKNAK?
Beszélgetés és közös gondolkodás művészetekkel, oktatással foglalkozók szerepéről és feladatáról
A beszélgetés résztvevői: SZÉKELY JÁNOS püspök, teológus; VERŐ TAMÁS rabbi; SZÁNTÓ T. GÁBOR író, a Szombat c. folyóirat főszerkesztője
Moderátor: KOVÁCS MÓNIKA, PhD, ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ, Holokauszt és Emberi Jogok Oktatása Szakcsoport 

19.00 EMLÉKEZÉS A HOLOKAUSZT ÁLDOZATAIRA ZENÉBEN – HANGVERSENY
A hazai zenei élet - mint ahogy minden más hivatás is - jó néhány nagyreményű fiatal tehetséget, és már befutott, érett muzsikust veszített a vészkorszak borzalmaiban. A néhány túlélő muzsikus további életét és pályáját is alapvetően megváltoztatta ez az időszak. Mindössze néhány esztendeje kezdődött meg e művészek fennmaradt zenéjének alaposabb felkutatása és előadása. Nagyszerű zenék, érdekes darabok bukkantak fel, amelyek méltók arra, hogy elfoglalják helyüket a magyar zenetörténetben és a koncertpódiumon.

BÁRSONY PÉTER, a jeles brácsaművész és a téma elismert kutatója reprezentatív programot válogatott össze ebből a termésből, melyet HOMOR ZUZSANNA zongoraművésznővel közösen szólaltat meg ezen az estén. Felcsendülnek szóló művek, kamarazenei alkotások, dalok. A szerzőkről és a művekről MÁCSAI JÁNOS zenetörténész tart bevezetőt.

Vissza
Információ

A programokon való részvétel díjtalan, de előzetes jelentkezéshez kötött. 
A színházi nevelési előadásokra és a Centropa Kávéházra a jelentkezéseket Juszcák zsuzsa várja: juszcak.zsuzsa@marczi.hu, 06 70 335-6285 
A beszélgetésre és a hangversenyre regisztrációs jegyek igényelhetők: 06 1 212-2820; informacio@marczi.hu