Előadás, beszélgetés

A NŐNAP TÖRTÉNELME
2023. március 11. szombat 16:00

MÁRCIUS 11. SZOMBAT 16.00
A NŐNAP TÖRTÉNELME
 – Mérő Vera előadása
 

„Miről szólt a nőnap eredetileg, mi volt a Nemzetközi Nőnap evolúciója? Elértünk már a teljes jogegyenlőséghez? Mekkorák az eltérések ebben világ- vagy akár csak Európa-szerte? Miről szól a nőnap ma, és mi az, amiről szólnia kellene? Miért fontos, hogy több köztér viselje példaértékű nők nevét? Miképpen járul hozzá az egyenlőséghez a menstruációs szabadság? És mi köze ezeknek a nőnaphoz?

 A Nemzetközi Nőnapról világszerte sokféleképpen emlékeznek meg; több országban munkaszüneti nap, máshol nem az, de ideális esetben közös pont, hogy azzal a céllal tartják, hogy megünnepeljék és népszerűsítsék a nők eredményeit.

 Az ENSZ minden évben a nők jogaival kapcsolatos, konkrét ügy, kampány vagy téma köré építi ünnepet. A világ egyes részein a nőnap még mindig politikai eredetét tükrözi, hogy tiltakozások és radikális változások követelése jellemzi, máshol nagyrészt a nőiség vagy "nőiesség" ünnepére összpontosít. Hazánkban különösen igaz, hogy nem a nők sikerei, inkább a patriarchális értékeik kerültek előtérbe, a teherbírásuk, kompromisszumkészségük, “törékenységük” és lágyságuk. 

Magyarul, ami minket illet, az elmúlt évtizedekben az ünnep javarészt a csokor virág, doboz bonbon kereskedelmi sikersztorijává redukálódott,  egyfajta múltba révedő felhanggal. De ez nem kell, hogy így legyen. Ez az egyik legfontosabb közös ügyünk, mindannyiunknak.

Mert a jogokat gyakran nem adják, hanem kivívják. És ezzel akad még dolgunk bőven, nőknek és férfiaknak egyaránt."

Vissza
Információ

A belépés díjtalan.