Előadás, beszélgetés

ZSIVÁNYOK, LÁZADÓK, KIRÁLYOK
2022. december 01. csütörtök 18:00

ZSIVÁNYOK, LÁZADÓK, KIRÁLYOK – BOTRÁNYOS ÉS ZSENIÁLIS ÚJÍTÓK A TÖRTÉNELEM VIHARAIBAN
Történelmi stand up előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortésnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

DECEMBER 1. CSÜTÖRTÖK 18.00
ZSARNOKOK DEMOKRÁCIÁJA – FILOZÓFUSOK ÉS GYILKOSOK AZ ÓKORBAN
Minden zsarnok elvetemült? A görögök szerint az elsők mindig ideális uralkodók, de miért lesznek perverz feleséggyilkosok az utódok? Miért fonódik össze a zsarnokság és a demokrácia kialakulása az ókorban? Volt-e egyáltalán igazi demokrácia vagy csak családi viszályokból és gyilkosságokból áll az egész ókori politika? Tényleg ezt a kort tekintjük a mai államaink mintájának? A modern történetírás új oldalról képes megmutatni ezt az általunk ismerni vélt korszakot.

Vissza
Információ

Belépő: 1200 Ft

Diák és nyugdíjas: 800 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.