Előadás, beszélgetés

FREESZEMLE #jancso100
2021. szeptember 27. hétfő 17:00

FREESZEMLE

 #jancso100

A Freeszfe Egyesület, a Marczibányi Téri Művelődési Központ, a Margit Negyed és a Budapesti Őszi Fesztivál közös fesztiválja
SZEPTEMBER 27. HÉTFŐ – OKTÓBER 1. PÉNTEK 

Jancsónál elsőként azt tanultuk meg, hogy mi a szabadság. Vagy minek kéne lennie.” Cserhalmi György

A Freeszfe Egyesület szeptember 27-től október 1-ig a Budapesti Őszi Fesztivál felkérésére programsorozattal készül, mellyel a centenárium alkalmából Jancsó Miklós szellemi örökségét ünnepli.
A Freeszemle Jancsó Miklós életműve és a vetítések kapcsán a jelenbe nyúló beszélgetésekre hívja az érdeklődőket: élő, érzékeny, emberi, társadalmi és nem utolsósorban alkotói problémákat megvitatni, méltón eszmét cserélni szemtanúkkal, szakértőkkel, történészekkel és az alkotókkal.

SZEPTEMBER 27. HÉTFŐ

KAMARATEREM
17.00 SEJ, A MI LOBOGÓNKAT
Mélyi József művészettörténész előadása
Jancsó Miklós Fényes szelek című, 1968-ban készült filmjében fontos szerepet kapnak a dalok és táncok. Az 1947-es év történései az alkotásban úgy folynak egybe a hatvanas évek végének kérdéseivel, mint ahogy együtt jelenhet meg a Sej, a mi lobogónk és a Szépen úszik a vadkácsa, a kóló, a magyar néptánc, és a kortárs magyar koreográfia. Az előadás – a filmben hallható dalokból kiindulva – egyrészt a felhasznált motívumok eredetére világít rá, másrészt képet fest a film keletkezésének koráról, amelyben a népi gyökerek felkutatása és felmutatása ismét hangsúlyossá válhatott.
A dalok egy részét Hevesi László színművész citerán eljátssza, illetve elénekli színművész hallgatókkal.

REGISZTRÁCIÓ

18.30 FREESZEMLE MEGNYITÓ
Őrsi Gergely II. kerületi polgármester és Tarr Béla filmrendező ünnepélyes megnyitója

SZÍNHÁZTEREM
19.00 MOZART: DON GIOVANNI
Bemutató
Sándor Dániel Máté (korábban az SZFE, jelenleg az Universität Mozarteum Salzburg végzős hallgatója) rendezése, fiatal színművészek és zeneakadémisták részvételével. 

Don Giovanni – Rohonyi Barnabás
Leporello – Vizi Dávid
Donna Anna – Kronauer-Vida Anikó
Don Ottavio – Pál Botond
Donna Elvira – Takács Barbara
Masetto – Bánki Mihály
Zerlina – Cseke Lilla Csenge 

Zongorán játssza: Laufer Szilvia
Koncertmester: Hörömpöli Anna
Zenekar: Sándor Anna, Gyodi Norbert, Paulovits Boglárka, Bélik Tamás, Bendes Bettina, Pethő Kriszta, Molnár Lily, Blaga Dávid, Kiss Norbert, Kutyifa Gergő, Kutas Mária, Kovács Áron, Winklár András, Ella Tege

Kórus: Magamnál jobban 2.0 - Cseh Róza, Gadanecz Éva, Gubucz Viktória, Juhász Hajnalka, Nádudvari Nóra, Olcsák Viktória, Szabó Gábor Bence, Szabó Zsófia, Szemere Katalin, Tajti Boglárka, Talyigás Anikó, Törley Katalin, Vágó Nándor, Váradi Gábor

Szövegkönyv: Vilmos Noémi, Sándor Dániel Máté, Juhász Bence
Jelmeztervező: Radványi Fruzsina, Osvárt Réka
Rendezőasszisztens: Tajti Boglárka 

Rendező: Sándor Dániel Máté
Karmester: Juhász Bence
Az előadást két részben játsszuk, hossza körülbelül 3,5 óra.

REGISZTRÁCIÓ

22.00 ÓRÁTÓL JÓKEDVŰ VIRRASZTÁS
Díszvendég: Grunwalsky Ferenc
A Freeszfe Egyesület Jancsó Miklós 100. születésnapján együttlétre, beszélgetésre, éjszakai filmvetítésekre várja a barátokat, tanítványokat, a közönséget.

SZÍNHÁZTEREM
22.30 HŐSÖK TERE – SZUBJEKTÍV TÖRTÉNELMI MESE
“Hitler és Rákosi, Pacelli bíboros és Brezsnyev is tiszteletét tette, persze nem egyszerre. Volt, amikor több ezer biciklit áldottak meg egyszerre, máskor alacsonyan szálltak a Vörös csillag-alakzatban a gépek, de indult pincérfutóverseny is a Hősök teréről. Kádár itt bagatellizálta el ötvenhatot, Orbán itt magasztalta 25 éve Nagy Imrét: az ötvenes években híradósként induló Jancsó Miklós gigamontázsa egy hely történetén keresztül meséli el a magyar huszadik századot.” Halmos Máté Index 2014.

REGISZTRÁCIÓ

KERT
00.00 LEVEGŐT!
Az SZFE másodéves fizikai rendező osztályának szabadtéri előadása, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált. Koncepció: Regős Simon.

REGISZTRÁCIÓ

SZÍNHÁZTEREM 

00.30 NEKEM LÁMPÁST ADOTT KEZEMBE AZ ÚR PESTEN
“Végre egyszer nem akad majd senki széles e hazában, aki ne értené Jancsó Miklós új filmjét. Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, jelenti be a rendező, és ezzel a fénnyel aztán minden sötétet bevilágít. Nem lehet ennél jelenidejűbb film, belépni az utcáról a moziba csak annyi, mintha a reklám alatt kimennél sörért a konyhába…
Sokan próbálkoztak már, sokféle művészeti ágban és zsánerben, megragadni, mi is történt itt a kilencvenes években, hát most megvan, Jancsó Miklós megcsípte. Mi pedig végre beértük Jancsót, együtt vagyunk, és ez most jó nekünk. Mert a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten – úgy, ahogy van, egy frenetikus frász, akarom mondani: farce, és ez maga az üzenet: tessék bátran röhögni, életen-halálon, bűneinken és közerkölcseinken.” Bori Erzsébet, Filmvilág 1999.02.

REGISZTRÁCIÓ

SZEPTEMBER 28. KEDD

KAMARATEREM
17.00 A SZÍNMŰVÉSZET, MINT SZABAD ALKOTÓMŰVÉSZET
Kerekasztal beszélgetés a színészi alkotóművészetről, a színművészet szabadságáról, a szabadság eszközeiről, Latinovits Zoltán Jancsó Miklósnak írt levele alapján.
Résztvevők: Cserhalmi György, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó és fiatal színművészek

REGISZTRÁCIÓ

SZÍNHÁZTEREM
19.30 SZERELMEM, ELEKTRA
“Gyurkó Lacival való szorosabb együttműködésünkből eredt a Magyar Elektra című filmem ötlete. Talán a legszínházibb filmem. Törőcsik Mari volt a főszereplője, még Major Tamás is alakított benne egy kisebb szerepet. A Gyurkó darab arról szólt, hogy felejteni kell. Annak a színpadi megfogalmazása volt, amit Kádár hirdetett meg: "aki nincs ellenünk, az velünk van." Tehát Laci darabja arra szólított fel, hogy békéljünk meg. Mint nem először, az én történetem a kiinduló anyaghoz képest egészen más lett. Nálam nem Elektra áll bosszút, hanem a Nemezis; azaz a nép. A zsarnok nem akar elpusztulni és ezért őt a nép gyűri le. Ezért ilyen patetikus. A legvége is a vörös helikopterekkel egy költői megfogalmazása vagy inkább látomása annak, hogy a forradalom örökké él.” Csendes kiáltás - Bacsó Péter beszélgetései Jancsó Miklóssal,1994
21.00 „HOL ZSARNOKSÁG VAN, OTT ZSARNOKSÁG VAN”?
Báron György filmesztéta beszélget a 80. születésnapját szeptemberben ünneplő Kende János operatőrrel és Cserhalmi Györggyel.

REGISZTRÁCIÓ

KERT
22.00 LEVEGŐT!
Az SZFE másodéves fizikai rendező osztályának szabadtéri előadása, melyet nagy részben a Szerelmem, Elektra inspirált. Koncepció: Regős Simon.

REGISZTRÁCIÓ

SZEPTEMBER 29. SZERDA

ÚJKLUB
JANCSÓ MIKLÓS, A DOKUMENTARISTA – ROMA TÁRGYÚ DOKUMENTUMFILMEK NAPJA
16.00 ZÖLD AZ ERDŐ, ZÖLD A HEGY IS
19.00 MEGÖLTÉTEK ÁRTATLAN CSALÁDOM
 LÁTOGATÁS
21.00 KINYÍLÓ VAGY BEZÁRULÓ KAPUK?
Beszélgetés a Magyarországon élő romák helyzetéről, lehetőségeiről az elmúlt harminc évben.
Meghívott vendégek: Daróczi Ágnes, Böjte József

REGISZTRÁCIÓ

KAMARATEREM
KÉT ORLANDO
Egy téma, két megközelítés. Az egyik eredendően filmre tervez, a másik egy színházi előadást filmszerűen dokumentál.

15.30 ORLANDO
A mindenki által irigyelt és vágyott, örökifjú Orlando történetének totális újrarajzolása filmen.
A Dollár Papa Gyermekei Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás alkotópáros színházi műhelye. 2009 óta különleges helyszíneken, az adott tér sajátosságaira koncentrálva hoznak létre színházi előadásokat. Munkáikat minimalizmus, intimitás, eszköztelenség jellemzi, melynek fókuszában a színész emberi jelenléte, szabadsága és az adott pillanat valósága áll. Az általuk kifejlesztett egyedi munkamódszerrel klasszikusokat alakítanak maivá.

Virginia Woolf azonos című regényéből inspirálódva a forgatókönyvet írta: Kiss-Végh Emőke
Szereplők: Láng Annamária, Katona Péter Dániel, Kövesi Zsombor, Jenna Jalonen, Ördög Tamás, Dankó István, Rába Roland, Terhes Sándor, Kiss-Végh Emőke, Samudovszky Adrián, Stork Natasa, Zsótér Sándor, Török-Illyés Orsolya, Urbanovits Krisztina, Váradi Gergely, Major Erik, Georgita Máté Dezső, Mátray László, Schmied Zoltán, Ágoston Katalin, Kiss Tibor, Benczúr Emese, Varga Lana, valamint Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Jeney Luca Viktória, Kanyó Kata, Koós Boglárka, Kuttner Bálint, László Gáspár, Pásztor Dániel, Szécsi Bence és Ujvári Bors
Dramaturg: Sahin-Tóth Sára e.h.
Ruha: Kiss Tibor - Je Suis Belle
Zene: Krizso
Operatőr: Ofner Gergely
Segédoperatőr: Görög Ákos, Mészáros Péter, Tóth Endre Dániel
Hangmérnök: Gyula Márk, Kerekes Gábor, Maloschik Márk
Utómunka: Ofner Gergely
Hangutómunka: Kerekes Gábor
Grafika: Kavalecz Eszter
Smink a negyedik fejezetben: Vozák Tímea
Haj a negyedik fejezetben: Kerselits Nikolett
Producer: Ördög Tamás
Co-producer: Osváth Gábor
Rendező: Ördög Tamás

17.00 ORLANDO
Fodor Orsolya egykor az SZFE, jelenleg az Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza Filia w Białymstoku negyedéves bábrendező szakos hallgatója, Virginia Woolf Orlando című művének adaptációját a Kincsem Palota romos terében valósította meg. Az előadás egy-snittes felvétele látható.

Játszók: Bartos Ági, Barna Lilla, Dénes Emőke, Gyabronka József, Király Dániel, Major Erik, Nagyabonyi Emese, Szacsvai István, Tóth Zsófia
Adaptáció: Hirsch Máté
Dramaturg: Bódi Zsófia
Jelmez: Csiszér Csilla Viola
Díszlet: Vermes Nóra
Koreográfus: Barna Lilla
Zeneszerzők: Csernovszky Márk és Frank Toma
Zenészek: Ferge Lizi, Töreky Bori, Csernovszky Márk, Frank Toma
Fodrász: Zsupkó László
Fény: Major Mátyás
Hangmesterek: Farkas Benedek, Horváth Ábel, Keresztény Bonaventura
Operatőr: Farkas Áron és Sipos Bence
Focus puller: Nemes Sándor
Produkciós menedzser: Brixel-Szabó Flóra Bernadett
Rendezőasszisztens: Aradi Fanni
Rendező: Fodor Orsolya

19.30 EGY TÖRTÉNET SZUBJEKTÍV MEGKÖZELÍTÉSEI
A SZÍNHÁZI ELŐADÁS FILMES ADAPTÁCIÓJÁNAK ESZKÖZEI
Kerekasztal beszélgetés az alkotókkal

REGISZTRÁCIÓ

SZEPTEMBER 30. CSÜTÖRTÖK

KAMARATEREM
17.00 JANCSÓ, A SZÍNHÁZI KALANDOR
“A film az életem. Közben: mellette, alatta, fölötte – nézőpont kérdése – zajlottak a szerelmeim: a házasságaim és a színház.”
“Nem akkor születik igazán színház mikor egyszerűen interpretálsz. A polgári színházban a nagy színész meg tud ragadni akkor is, ha végigjátssza szó szerint Hamletet. Mégis számomra a színház: más. Egy élő, eleven játék.”
Csendes kiáltás – Bacsó Péter beszélgetései Jancsó Miklóssal,1994 

Jancsó Miklós, noha nem tartotta magát színházrendezőnek, mégis tizenhat előadást rendezett, és utólag talán fontosabbak e kalandok, mint ahogy a kortársak akkor megítélték. Beszélgetés a 25. Színházról, a Blődli Színházról és a Kecskeméti Színház Jancsó-korszakáról.
Meghívott vendégek: Galkó Balázs, Ladik Kati, Tordai Teri, Vándorfi László
A beszélgetést Nánay István vezeti. 

REGISZTRÁCIÓ

ÚJKLUB
JANCSÓ MIKLÓS, A DOKUMENTARISTA – ZSIDÓ TÁRGYÚ DOKUMENTUMFILMEK NAPJA
14.00 KÖVEK ÜZENETE
         MARADÉKOK
19.00 JELENLÉT I-III.
         ELMONDTÁK-E?
         ZSOLTÁR
21.30 RÉSZE-E A ZSIDÓ KULTÚRA, A HOLOKAUSZT A NEMZETI ÖNISMERETNEK?
Meghívott vendégek: Gábor György, Flörich Róbert, Böjte József

REGISZTRÁCIÓ

OKTÓBER 1. PÉNTEK

SZÍNHÁZTEREM
16.00 TARR BÉLA MESTERKURZUS FILMEK
Augusztus óta közösen dolgozik a Freeszfe húsz hallgatója Tarr Béla útmutatásával rövidfilmjeiken. A kurzus keretében készült filmek vetítése után beszélgetés a résztvevőkkel.

REGISZTRÁCIÓ

SZÍNHÁZTEREM
19.00 MAGYARORSZÁG 2011
“Ez a film mindazon emberek összefogásából született, akik még mindig felelősséget éreznek a magyar film sorsa iránt. A magyar filmalkotók, a magyar filmes szakemberek, és a filmezést amúgy csak kiszolgáló, normálisan érdekből működő cégek mind őszintén, lelkesedéssel vettek részt ennek megvalósításában. Ez a film mindenfajta támogatás nélkül készült és ezen embereknek arról az elkötelezettségéről szól, hogy szeretik népüket, hazájukat és tisztelik az emberi méltóságot. Köszönet mindenkinek, aki ebben részt vett és külön köszönet mindazoknak, akik figyelmükkel kitüntetik ezt a filmet és szolidaritásukkal segítik a magyar film életben maradását.” Tarr Béla

20.30 MAGYARORSZÁG 2021! MI TÖRTÉNT AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN?

“Ez a film mindazon emberek összefogásából született, akik még mindig felelősséget éreznek a magyar film sorsa iránt. A magyar filmalkotók, a magyar filmes szakemberek, és a filmezést amúgy csak kiszolgáló, normálisan érdekből működő cégek mind őszintén, lelkesedéssel vettek részt ennek megvalósításában. Ez a film mindenfajta támogatás nélkül készült és ezen embereknek arról az elkötelezettségéről szól, hogy szeretik népüket, hazájukat és tisztelik az emberi méltóságot. Köszönet mindenkinek, aki ebben részt vett és külön köszönet mindazoknak, akik figyelmükkel kitüntetik ezt a filmet és szolidaritásukkal segítik a magyar film életben maradását.” Tarr Béla

REGISZTRÁCIÓ

Vissza
Információ

A programokon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött!

A regisztrációs linkek az egyes programoknál találhatók.

Ha betelik a létszám, várólistára lehet regisztrálni.

Kérjük, ha regisztrált, de nem tud eljönni, mondja le a regisztracio@freeszfe.hu email címen!