Előadás, beszélgetés

ELTŰNT KINCSEK, ELVESZETT MŰVÉSZEK
2021. november 04. csütörtök 18:30

ELTŰNT KINCSEK, ELVESZETT MŰVÉSZEK
A múlt zseniális alkotásai és félreértett alkotói
Történelmi stand up előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Miért vonz ma tömegeket Botticelli vagy Van Gogh neve? Miért lett ördögi gonosz Imhotep, és hogyan lett filmsztár Mózes? Hová lettek a Királyok Völgyének kincsei vagy az inkák aranya? Hogyan babonáz meg mindenkit Mozart, és észrevesszük-e, amikor becsapja a közönséget? Melyek a leghíresebb elveszett városok és elpusztult műalkotások? Az előadássorozat az általunk ikonként tisztelt történelmi alakokról és keresett kincseiről rántja le a leplet, bepillantást nyújtva a múlt árnyasabb oldalára.

NOVEMBER 4. CSÜTÖRTÖK 18.00
AZ ELTORZULT FÁRAÓ – EHNATON ÉS AZ AMARNA-KOR MŰVÉSZETE
Miért látjuk ma torznak az Amarna-kor szobrait és képeit? Ki is volt Ehnaton, és valóban eretneknek vagy forradalmárnak kell-e tekintenünk? Tényleg volt-e köze Mózeshez és az egyistenhit eredetéhez? Kit imádtak El-Amarna templomaiban? Hova tűntek a királyi család tagjai? Mit tudunk a korabeli háborúkról, diplomáciai botrányokról, járványokról? Mennyire ismerhetjük meg álmainak építőit, városának lakóit? Miért költözött el Tutanhamon? Az előadás az egyik legfélreértettebb fáraó emlékeiről rajzol új képet.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.