Előadás, beszélgetés

ELSÜLLYEDT VILÁGOK, TÚLÉLŐ CIVILIZÁCIÓK
2020. szeptember 24. csütörtök 18:30

ELSÜLLYEDT VILÁGOK, TÚLÉLŐ CIVILIZÁCIÓK
A történelem összeomlásai, katasztrófái és túlélői
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Mennyire ismerjük a történelem eltűnt kultúráit, és miért lengi be őket valami megbabonázó titokzatosság? Sorsszerű vagy kivédhető egy összeomlás? Drámai erőket vagy inkább komikus konfliktusokat kell a háttérben keresnünk? Hogyan ért véget a piramisok kora? Eltűntek-e a maják és inkák? Mindig sivatag volt-e Petra és hogy nőtte be az erdő Angkort? Hogyan élte túl Róma, Cuzco vagy Jeruzsálem az egymás utáni katasztrófákat? Vannak-e a történelemnek kulturális túlélői vagy mindenki bukásra ítéltetett? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményeivel segít eligazodni a múlt félremagyarázott útvesztőiben.

SZEPTEMBER 24. CSÜTÖRTÖK 18.30
A PIRAMISOK ÁRNYÉKÁBAN – ISTENEK ÉS EMBEREK AZ ÓBIRODALOM IDEJÉN
Mindenki szereti a piramisokat. De miért olyan misztikusak számunkra? Valóban rejtélyes módon építették? Rabszolgák ezrei lelték halálukat egyetlen isten vagy ember kedvéért? El lehet-e benne tévedni? Milyen kincsekkel volt tele? E kérdések foglalkoztatják a legtöbb európai olvasót már a reneszánsz óta. A modern kutatások azonban ezeknél sokkal többre is választ tudnak adni. Az előadásból megismerhetjük a piramisok árnyékában élők Egyiptomát, és talán arra is választ kapunk, hogyan omolhatott össze egy ilyen teljesítményre képes civilizáció.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

AZ ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK C. SOROZATRA VÁLTOTT BELÉPŐK EGY ALKALOMMAL FELHASZNÁLHATÓK AZ ÚJ SOROZAT ELŐADÁSAIRA.

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.