Előadás, beszélgetés

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK
2020. március 05. csütörtök 18:30

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK

Szent titkok és természetfölötti rejtélyek a történelemben
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Ki volt valójában Ré és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi Özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az előadássorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába.

MÁRCIUS 5. CSÜTÖRTÖK 18.30
ÍZISZ ÉS OZIRISZ – ISTENGYILKOSSÁG ÉS ÚJJÁSZÜLETÉS A MÍTOSZOKTÓL AZ OPERÁIG
Ki volt valójában az igazi Ízisz és Ozirisz? Mennyit tudhatunk róluk ókori egyiptomi forrásokból? Megtalálhatóak-e ma eredeti templomaik? Miért imádták őket a görögök és a rómaiak, és ugyanazokról az istenekről beszélnek-e? Miért mentette meg a főhős Ízisz az első görög varázsregényben, ki volt a Pannoniában is tisztelt istennő? Ezek közül melyik kerülhetett be a 18. századi operákba? Az előadás egy világutazó istencsalád alakváltásait követi végig az új kutatások segítségével

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.