Előadás, beszélgetés

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK
2020. február 20. csütörtök 18:30

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK

Szent titkok és természetfölötti rejtélyek a történelemben
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Ki volt valójában Ré és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi Özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az előadássorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába.

FEBRUÁR 20. CSÜTÖRTÖK 18.30
TITKOS SZAVAK ÉS TILTOTT SZOKÁSOK – VARÁZSLÁS A KERESZTÉNY- ÉS POGÁNYÜLDÖZÉSEK KORÁBAN
Varázsoltak-e az első keresztények? Milyen hatással voltak a különböző ókori és keleti hagyományok a legelső keresztény közösségekre? Miért kellett, és hogyan lehetett megküzdeni egy istenekkel és démonokkal teli világgal? Féltek-e a “pogány tudástól”? Különbséget tudtak-e tenni tudomány és mágia között? Valóban varázsló volt-e a rontó mágiával vádolt Apuleius? Hihetünk-e a keresztényeket és misztériumvallásokat egyaránt támadó gyilkos orgiák vádjának? Az előadás a késő antikvitás korának eddig kevéssé ismert problémáit mutatja be.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.