Előadás, beszélgetés

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK
2019. november 28. csütörtök 18:30

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK

Szent titkok és természetfölötti rejtélyek a történelemben
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Ki volt valójában Ré és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi Özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az előadássorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába.

NOVEMBER 28. CSÜTÖRTÖK 18.30
JÉZUS HOROSZKÓPJA? MÁGIA ÉS DÉMONOK A KÖZÉPKORBAN
Lehetett-e legálisan varázsolni a középkorban? Milyen mágiát üldözött vagy engedett az egyház? Mennyire éltek tovább az ókori mágikus hagyományok? Kik voltak a középkori mágusok: az értelmiség vezetői vagy kitaszítottak? Felismerhetünk-e mágikus kódexeket? Tudomány, művészet vagy technika volt-e a középkori varázslás? Miért kísérleteztek Krisztus vagy királyok horoszkópjaival és alkímiával? Hogyan kerül mágia a haditechnikai kézikönyvekbe? Az előadás megkísérli bemutatni a középkor egyik legkevésbé ismert oldalát.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft


Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.