Előadás, beszélgetés

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK
2019. október 31. csütörtök 18:30

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK

Szent titkok és természetfölötti rejtélyek a történelemben
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Ki volt valójában Ré és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi Özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az előadássorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába.

OKTÓBER 31. CSÜTÖRTÖK 18.30
JEAN D’ARC ÉS A HANGOK – NŐK BOSZORKÁNYSÁG ÉS SZENTSÉG KÖZÖTT
Ki volt a később szentté avatott orléans-i Johanna és miért égették meg? Milyen hangokat hallott, és milyen egyéb "tünetei" voltak? Valóban megfordította a százéves háborút? Szent, őrült, beteg vagy boszorkány volt? Értékelhették-e őt máshogy is akkor? Egyáltalán, milyen lehetőségei voltak a középkorban a nőknek? Miért lett hirtelen rengeteg női szent, és volt-e, akinek nem sikerült? Hogyan lett valakiből boszorkány, és hogyan hozták kényszerhelyzetbe a férfitársadalmat? Az előadás azt a kort idézi meg, amikor Európában újra minden férfi a nőkről problémázott.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.