Előadás, beszélgetés

BAGDY EMŐKE ELŐADÁSA
2019. április 02. kedd 18:00

ÁPRILIS 2. KEDD 18.00
PROF. DR. BAGDY EMŐKE ELŐADÁSA
DERŰ, HUMOR, VICC, NEVETÉS ÉS NEVETTETÉS PSZICHOLÓGIÁJA

Nevetni jó és szükséges. A gelotológia (nevetés-tudomány) meggyőz arról, hogy kristálytiszta szociális jelenség, a lélek derűjének legtisztább tükre, élettani folyamatainkra pozitív hatással van, kapcsolatainkat „atmoszféra hatásával” markánsan befolyásolja, különleges közösségteremtő hatása van. Együtt nevetünk (valakivel), másokért nem nevetünk, viszont kinevetéssel teremtünk érzelmi távolságot. Hatalmas szerepe van a feszültségek elvezetésében, a stressz csökkentésében, a lelki megküzdésben. Vitalitás-generátor szerepét az előadásban fejtem ki.

Min nevetünk leggyakrabban? A vicc és humor lehetőséget ad a felülemelkedésre, distancia teremtésre, veszélytelenítésre, félelem csökkentésre, átkeretező lelki lépésre (refraiming). A humor distanciál és felülemelkedésre ad lehetőséget, a viccnek a feszültségelvezető hatása a legértékesebb. A vicc élvezet legalizálja a „bűnös kárörömöt”, bagatellizál (”ez csak vicc”). A  hahota „feldarabolja” a haragot, szellőzteti a másként ki nem mondható lelki problémákat (anyós, rendőr, cigány, stb.viccek).

Az előadásban elemezzük a nevetés, vicc, humor egészségvédő hatásait, a humor-stílusokat, az optimizmusba ágyazódó „jóindulatú” humort, a vitriolos akasztófa-humort és az interakciós szinkronitásban megnyilvánuló kapcsolati értékeket, az ember „önmentő” lelki munkamódjainak szerepét a boldogság élményének létrehozásában és fenntartásában.

Vissza
Információ

Belépő: 2800 Ft

Elővételben: 2300 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.