Előadás, beszélgetés

CSODÁK, REJTÉLYEK ÉS KATASZTRÓFÁK
2019. június 17. hétfő 18:30

A MÁJUS 9-ÉN ELMARADT ELŐADÁS PÓTLÁSA!

CSODÁK, REJTÉLYEK ÉS KATASZTRÓFÁK

Történelmi fordulópontok a piramisoktól a maja világvégéig
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Kik építették a piramisokat? Hogyan tűntek el a maják vagy Petra és Angkor építői? Turizmus volt-e a tatárjárás és kiheverhető-e a Mohácsi vész? Hogyan omlott össze a máig csodált bronzkor és hogyan bírtuk az utolsó modern jégkorszakot? Miért bukott el a zseniális Napóleon, és hogyan úszta meg Ramszesz? Kiket sújtott a Tíz csapás és mikor bukott el végleg Róma? Hogyan tárhatjuk fel a letűnt korok rejtélyeit? Az előadássorozat a múlt máig csodálatosnak tartott eseményeit, vagy éppen népek eltűnéséhez is vezető katasztrófákat állítja új megvilágításba.

JÚNIUS 17. HÉTFŐ 18.30
MOHÁCS KÍSÉRTETE – BŰNÖSÖK, BŰNBAKOK ÉS A MAGYAROK ÖSSZEOMLÁSA
Mi történt Mohácsnál? Erre kevés pontos forrásunk van, mégis gyakran tovább ugrunk: miért történt? Kik voltak az árulók? (Mert egy tragédiába mindig kellenek.) Ki volt ott, és ki volt távol? Tényleg szándékosan késte le a buszt Szapolyai? Tenyerükbe röhögtek-e a Habsburgok? Valóban összeomlott az ország a Jagellók alatt? Erre szinte mindenki tud válaszolni, de lehet-e kutatni egy középkori traumát? Mindig felmerül a kérdés: győzhettünk volna? Az előadás az egyik legnagyobb magyar katasztrófát forgatja ki.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.