Előadás, beszélgetés

CSODÁK, REJTÉLYEK ÉS KATASZTRÓFÁK
2019. március 14. csütörtök 18:30

CSODÁK, REJTÉLYEK ÉS KATASZTRÓFÁK

Történelmi fordulópontok a piramisoktól a maja világvégéig
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Kik építették a piramisokat? Hogyan tűntek el a maják vagy Petra és Angkor építői? Turizmus volt-e a tatárjárás és kiheverhető-e a Mohácsi vész? Hogyan omlott össze a máig csodált bronzkor és hogyan bírtuk az utolsó modern jégkorszakot? Miért bukott el a zseniális Napóleon, és hogyan úszta meg Ramszesz? Kiket sújtott a Tíz csapás és mikor bukott el végleg Róma? Hogyan tárhatjuk fel a letűnt korok rejtélyeit? Az előadássorozat a múlt máig csodálatosnak tartott eseményeit, vagy éppen népek eltűnéséhez is vezető katasztrófákat állítja új megvilágításba.

MÁRCIUS 14. CSÜTÖRTÖK 18.30
A TÍZ CSAPÁS EGYIPTOMBAN, AVAGY MÓZES ÉS HOLLYWOOD
Ki volt Mózes, és melyik fáraóval szállt szembe? Miért jelenik meg vele manapság midig II. Ramszesz (és tényleg kopasz volt-e)? Tényleg voltak-e zsidók Egyiptomban, és meg kellett-e menekíteni őket? Magyarázható-e valahogy a "Tíz csapás", és miért kellett ilyen sok? Milyen kapcsolat lehetett Mózes és az utólag "eretneknek" bélyegzett Ehnaton fáraó között? Hogyan lehetett a "Kivonulás" egy máig ható erejű történet, és mit higgyünk el belőle? Az előadás a régészet eredményeivel szembesítve mutatja Mózes igazi (vagy hamis?) történetét.
Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.