Képzések

KREATÍV ÍRÁS
2019. október 07. hétfő 19:00

KREATÍV ÍRÁS
MINDEN HÉTFŐN 19.00-22.00

A tanfolyamot vezeti: Lackfi János József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő

Közösségben írni jó buli, tartsatok velünk!

Akarunk őrülten féltékenyek lenni, s még beszélni (írni) is róla?
Akarunk irodalmi szerencsesütit, amelyből megtudjuk a tutit?
Akarunk banánhéjon elcsúszni egy bimbózó kapcsolat rózsaujjú hajnalán?
Akarunk kérdést feltenni a művész úrnak, ha már itt az alkalom?
Akarunk dimenziókapun kitörni a jelenből, mint egy űrrakéta?
Akarunk mágikus gyerekkort, nyakláncra fűzhető pillanatokat?
Akarjuk megismerni a romlandó testet úgy, ahogy sosem akartuk?
Akarunk kanapé-szörfözni és egyet mondani úgy, hogy kettő legyen belőle?
A helyes válasz: akarunk!
Hogy hol?
Hát a Marczibányi Téri Művelődési Központban, 7főnként 7órától!

Ebben a félévben Balogh Robert, François De Cornière, Sarah J. Evans, Fekete Anna, Gárdonyi Géza, Garaczi László, Juan Luis Herrero, Karafiáth Orsolya, Murányi Zita, Nagy Zsuka, Simon Márton, Turbuly Lilla, Wyslawa Szymborska, William Carlos Williams írásainak szigetcsoportjai közt hajózunk!

OKTÓBER 7. FÉLTÉKENYSÉG, CSEPP BOSSZÚVAL

Á, dehogy voltunk féltékenyek! Soha, senkire! Se a tesóra anya miatt! Se anyára apa miatt! Se apára anya miatt! Se arra a másik lányra vagy fiúra! Se a sógorra-kománéra! Se a szomszédra vagy a nejére! Se senkire. Egyáltalán, az ember dehogy féltékeny természetű lény! Inkább önzetlen, önfeláldozó, csupa ön! Ha mégis egy kicsit féltékenyek voltunk néha, akkor se próbáltunk bosszút állni! Hiszen az olyan gonoszság lenne! Olyan, de olyan jóleső gonoszság!

OKTÓBER 14. ÍRÓ-OLVASÓ

És most, az irodalmi est végén bárki kérdezhet a művésztől! Ne fogják vissza magukat, csak tessék! Nem kell szégyenlősködni, a művész úr is ember! Na, mi lesz már? Senkinek semmilyen kérdése? Úgy látszik, a művész úr mindenre felelt, még a fel nem tett kérdésekre is. Ebben az esetben megköszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat. De vajon mi történik az író és olvasó közötti holttérben, idővákuumban, Bermuda-háromszögben? Mi az, ami elvész, mi az, ami felmerül?

OKTÓBER 21. DIMENZIÓKAPUK

Hohó, léteznek a világegyetemnek titkos pontjai, erogén zónái, melyeken keresztül évezredeken vagy ezer kilométereken szökkenhetünk át lazán! Itt vagy amott találjuk magunkat, mintegy varázsütésre, fel-alá szörfölünk az időcsúszkán, a tércsúszkán, ahogy csak akarunk. Hát nem erről álmodtunk mindig? Ugye, akkor már mindenünk megvan, amire vágytunk? Vagy túl egyszerű ez a recept? Lehet, hogy a spirál, amibe belekerültünk, erősebb nálunk?

NOVEMBER 4. PILLANATFELVÉTELEK

Életünk természetesen csupa nagyszabású hollywoodi jelenet, csimm és bumm és harsona. Na, jó, két nagyszabás között akadnak icipici pillanatok, törékenyek, sejtelmesek, múlandók. Ha ezekből nyakláncot fűzünk, az maga az élet? Az maga a boldogság? Vagy a boldogtalanság? Vadásszunk tökéletes miniatűröket!

NOVEMBER 11. LEPETÉS

Kinek nem volt mágikus gyerekkora? Ki nem bámészkodott befelé a varázsló kertjébe, a mások ablakába, a mások életébe, lelkébe? Ki nem hitt a nagyanyák meséiben, és abban, hogy a világ is mese, elég ismerni a varázsigéket, a titkos fortélyokat, az égig érő fa feljáratát, a kastélyba vivő alagutat és a többi ilyesmi hasznos dolgokat? Ki nem ütközött bele olykor a valóság betonfalába, majd lépett odébb sajgó orral, és folytatta tovább a keresést? Ugyan már, ha Tarzan, Robinson, Superman meg az árgyélus királyfi nem hátráltak meg, miért éppen mi tennénk?

NOVEMBER 18. SZENT PEDIKÜR

Létezik olyan, hogy a test a lélekről beszél? Hogy Jézus megmossa a tanítványok lábát, hogy tisztába tesszük gyerekünket, szülőnket, és közben tisztába is jövünk vele? Hogy kiszolgáltatjuk a kiszolgáltatottságnak? Meddig lehet elmenni ebben a szent szemérmetlenségben? Meddig vagy mikortól tartozik ránk szeretteink meztelenségének látványa? A romlás épülés? A leépülés romolhatatlan?

DECEMBER 2. IKERKEDÉS

Az ikrek, az ketten vannak? Vagy azok egyedül van? Egyetlen ember két változatban vagy két ember egy változatban? Ha kívül egyformák, akkor belül is? Ugyanúgy néznek, ugyanúgy szólnak, ugyanúgy éreznek? Az ikreket semmi nem választhatja el egymástól? Csak a halál? Még a halál sem? Csak a szerelem? Még a szerelem sem? Irodalmi kaland furfangos kettőződéssel!

DECEMBER 9. KANAPÉ-SZÖRFÖZŐK

Atyaég, ki mindenki aludt már ezen a szállodai ágyon, ezen a bizományiban vett rökamién, ki mindenki járt ezek között a falak között, illesztette a pohárra a száját a vendéglőben pont ott, ahol én. Mi ez, kérem szépen? Csak úgy átjárunk egymás életén-életterén, csak úgy feléljük egymás kilátásait, elszívjuk egymás levegőjét, na szép! Még hogy másokban moshatjuk meg arcunkat, ez kabaré! Még a lábunkat se, pfuj!

 

Vissza
Információ

Részvételi díj:

-  régi tagoknak: 2500 Ft / alkalom

-  új jelentkezőknek: 3000 Ft / alkalom

Jelentkezés, információ: Sipos Ildikó 
(06 1 212-2820; 06 30 439-1070)