SziaMarczi!

BÉLAMŰHELY: HANGSZERCSÉPELŐ EXTRA
2023. május 14. vasárnap 10:00

MÁJUS 14. VASÁRNAP 10.00
BÉLAMŰHELY: HANGSZERCSÉPELŐ EXTRA
élménypedagógia – interakció – public art 

Ismét Hangszercsépelővel jelentkezünk, de most egy kicsit másképpen.
Miénk a Marczi kertje és itt a jó idő, így olyan hangszerek felállítására is lesz lehetőségünk, amiket eddig nem láthattatok, hallhattatok.
A kültéri hangszerek mellett a csépelőben több minikoncert is hallható lesz majd és pár különleges hangszerkészítési tanácsot is kaphattok, ha velünk töltitek a délelőttöt. 

Foglalkozásvezető: Rimóczi István zeneszerző, interaktív játékfejlesztő

A Bélaműhely több mint húsz hangkeltő eszköze közül jelenleg három a világon egyedülálló a maga nemében. Ha szeretnéd kipróbálni a biciklidobot, gettómarimbulát, hangburgereket, kisbubit, slagszaxot, fakutyát, papírkutyát, dzsimitit, teknóteknőt és még sorolhatnánk mi mindeneket, akkor a hangszercsépelőn a helyed.
A hangszercsépelőn a résztvevők eszközeink kipróbálása mellett betekinthetnek az elkészítési és megszólaltatás titkaiba, valamint spontán koncertek, együtt zenélések és karmesterjátékok részesei is lehetnek. A zenéhez, hangkeltéshez való viszonyunk gyakran telis-tele van félelmekkel, kudarcélményekkel. A “nekem nincs hangom” nincs “ritmusérzékem” védekezések elárulják korábbi próbálkozásainak sikertelenségét.
A Bélaműhely hangszerei – mivel itt nem hagyományos értelemben vett hangszerekről van szó – képesek arra, hogy feloldják ezeket a rossz beidegződéseket, félelmeket. Nem drága és bonyolult hangszerekről, hangkeltő eszközökről van szó, mint a zongora, gitár, szaxofon, vagy akár egy dobfelszerelés, hanem biciklikerekek, lábasok, hordók, csövek megszólaltatása a cél. Bárki nekiállhat a hangkeltésnek, mert ezek az eszközök egyszerűségüknél, kidolgozatlanságuknál fogva inkább a játékos zenei élmény felé viszik a résztvevőket.
A modern pszichológia szerint a hangoknak tudatmódosító hatásuk van. Így amikor hangot keltünk, zenélünk igazából egy olyan külső és belső teret hozunk létre, melynek feltételeit mi határozzuk meg a hang öt elemével: a hangerővel, hangmagassággal, hangszínnel, a hangok hosszával és a szünetek (csöndek) hosszával.
A hangkeltés alkalmas arra, hogy belső világunkkal, egymással és a körülöttünk lévő világgal jelen idejű és valóságos kapcsolatot teremtsünk.

Vissza
Információ

Ajánlott életkor: 3 éves kortól

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.