Zenei programok

GRADUS AD PUBLICUM - A JÖVŐ ZENÉJE
2024. január 21. vasárnap 19:00

GRADUS AD PUBLICUM - A JÖVŐ ZENÉJE

Sorozatszerkesztő és műsorvezető: Eckhardt Gábor zongoraművész

Mi az előadóművész vágya? A publikum meghódítása. Ám hiába a tehetség, a gyakorlás, az otthoni felkészülés, ha nincs pódium, ahol ezt valóra lehet váltani. A Gradus ad Publicum sorozat ezt a célt szolgálja: pályakezdő, kiemelkedő tehetségű fiatal muzsikusok számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A házigazda, Eckhardt Gábor a maga könnyed, humoros stílusában, képekkel, szavakkal járul hozzá az élmény teljességéhez.

JANUÁR 21. VASÁRNAP 19.00
DALOK, ÁTIRATOK – SZŐCS KRISTÓF ZONGORAESTJE 

Schubert-Liszt: Meeresstille; Auf dem Wasser zu Singen
Schubert (Wittmann; Szőcs K.): Winterreise: 2. Die Wetterfahne 4. Erstarrung 9. Irrlicht 10. Rast 15. Die Krähe
Schubert-Liszt: Der Leiermann
Schumann (Szőcs K.): Dichterliebe: 1. Im wunderschönen Monat Mai 2. Aus meinen Tränen sprießen 4. Wenn ich in deine Augen seh 6. Im Rhein, im heiligen Strome 7. Ich grolle nicht 10. Hör' ich das Liedchen klingen 12. Am leuchtenden Sommermorgen 13. Ich hab' im Traum geweinet
Wagner (Kocsis): Tristan und Isolde: Prelűd az első felvonáshoz
Mahler: Das Lied von der Erde: Von der Jugend
Mahler (Singer): Ötödik szimfónia - IV. Adagietto 

A Lied a tizennyolcadik század közepén a felemelkedését élő polgárság otthoni szórakoztató műfaja volt. Szemben az arisztokrata, hősies, fényűző és virtuóz operával az egyszerűséget és a könnyen megközelíthetőséget képviselte. A következő évszázadban a német romantika a dalt már a legmagasabb rangra emelte irodalomban és zenében egyaránt: az eszmeáramlat egyik legkedveltebb témája a magány lett, a Lied pedig a legalkalmasabbnak bizonyult a magány költeményeinek a megzenésítéseire. Az esti hangverseny szólistája a fiatal magyar zongorista generáció rendkívül izgalmas egyénisége, Szőcs Kristóf. Műsorának gerincét dalátiratok adják, közülük számtalan magyarországi bemutató is egyben. Ahogy már megszoktuk, az est családias hangulatát a házigazda-szerkesztő, Eckhardt Gábor biztosítja.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Vissza
Információ

Belépő: 2500 Ft

Diák és nyugdíjas: 1300 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.