Zenei programok

GUZSALYAS CSÁNGÓ TÁNCHÁZ
2019. november 28. csütörtök 19:00

GUZSALYAS CSÁNGÓ TÁNCHÁZ
Moldvai és gyimesi táncház minden hónapban
Ha húzza e szüve s taszítja e mája, akkor legyen ott minden Guzsalyas bálban. Mük várjuk!

NOVEMBER 28. CSÜTÖRTÖK

19.00 Moldvai tánctanítás (Fülöp Attila, Zoltán Eszter, Somos): félöves (Somoska), a páros forgás technikája és egy, a jelenlévők tudásszintjének megfelelő páros forgós tánc, vert kezes férfi lépésvariáció (Pusztina)
20.00 ELŐNK ÉS BARÁTAI - moldvai táncok
21.00 SZIGONY - gyimesi táncok
21.50 CSOMA GERGELY előadása Lakatos Demeter csángó költőről
22.10 FANFARA COMPLEXA - moldvai táncok
23.10 SZIGONY - gyimesi táncok
23.40 SOMOS - moldvai táncok

“1989 elején az első moldvai utam előtt tőle kaptam meg az alapkiképzést, hogyan is lehet bejutni a romániai folklórkincset szigorúan féltve őrző Ceausescu-diktatúra kapuin a moldvai magyarokhoz. Mindenre kiterjedő oktatás volt: vonattal a határon való áthaladás magnóval, kazettákkal, fényképezőgéppel, "beolvadós" öltözködés és viselkedés, román nyelvi alap mondatok... Gergő közel fél évszázada rendíthetetlen hittel és energiával járja a teljes moldvai csángó vidéket, gyűjtve az archaikus szokásokat, gyógyításokat, praktikákat, ráolvasásokat, imákat, énekeket; mindezeket művészi fotográfiáin, mozgófilmjein, könyveiben megcsodálhatjuk. Előadásain megszűnik az idő folyása, ahogy hallgatjuk őt, a hatalmasan és ékesen szóló, mennydörgő emberi jelenséget.” (Kerényi Róbert Csoma Gergelyről)
Csoma Gergely képzőművész, szobrász, fotográfus, csángó kutató Lakatos Demeter csángó költőről beszél: honnan indult költészete, és hogyan vált azzá az irodalmi szintű költővé, aki egy 600 évvel ezelőtti, a nyelvújítás előtti archaikus nyelven képes volt irodalmi értéket létrehozni. Néhány verset is hallhatunk csodálatos ősi szabófalvi nyelvjárásban.

 

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

Vissza
Információ

Belépő: 1200 Ft

Diák: 800 Ft