Marczi Placc

REJTÉLYES PLAKÁTLELET – A TITOKZATOS MAGYAR WARHOL
2024. január 06. szombat 09:00

JANUÁR 5-26.
REJTÉLYES PLAKÁTLELET – A TITOKZATOS MAGYAR WARHOL 

Megnyitó: január 5. péntek 18.00

A kiállítást megnyitja: Árendás József Munkácsy Mihály-díjas tervezőgrafikus, érdemes művész és Bakos István Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus

Köszöntőt mond: Örsi Gergely polgármester

Az ugye elfogadott, hogy egy sziget kincset rejthet. Vagy egy hajóroncsban kínai porcelánokat találjon egy búvár. Vagy egy alaszkai horgász a csalisdoboz mellett egy negyed kilós aranyrögöt túrjon ki a csizmája sarkával. Ezek „általános”, avagy mindennapos leletek.
De az, hogy egy lebontásra ítélt borsodi nyaraló tetőszerkezetéből hasonló kincsek kerülnek elő, az már ritkábbnak tekinthető. Legalábbis a két gyűjtő-kiállító ezt így gondolta, amikor megvásárolta ezt az anyagot...
Mindez azért is volt elsőre bátor döntés, mert az évtizedek pora, különböző javítások nem múltak el teljesen nyom nélkül ezeken az 1971 környékén készült plakátokon. Plakátok, és egyediek, mert kézzel és nagyon komoly rajztudás birtokában készültek ezek, vastag papírra. Ez mentette meg őket, és ezért gondolta anno valaki, hogy jó lesz zaj és hőszigetelőnek a palatető alatt.
Magyar és külföldi filmek beharangozó plakátjai, mind 1971-ből. Egy főhős, egy fontos szereplő az adott filmből, akit meglepő és erős színekkel örökített meg az ismeretlen művész. Akit mi, a fellelés helye miatt csak Borsodi Warhol-nak hívunk. Aki élhetett volna bárhol, Barcelonában vagy akár Londonban is, ott is elismerték volna, hogy hatalmas tehetség a maga műfajában, mert a reklám mindenhol, mindenben, akkor is és most is fontos volt. És lesz.

Vissza
Információ

A belépés díjtalan.

A kiállítás a művelődési központ nyitvatartási idejében látogatható.