Előadások gyermek- és diákcsoportoknak

TÖRTÉNELMI STANDUP MARATON
2019. október 02. szerda 09:00

TÖRTÉNELMI STANDUP MARATON ISKOLÁSOKNAK

Titokzatos egyiptomiak, ókori sírrablók és az igazi „Da Vinci-kód” nyomában
Különleges délelőtti programmal várjuk azokat a felső tagozatos és gimnáziumi osztályokat és tanárokat, továbbá minden érdeklődőt is, akik szeretnének tudományosan szórakozni, a történettudomány és régészet legújabb kutatásairól és botrányairól hallani.
Előadó: Antalffy Péter történész

OKTÓBER 2. SZERDA 9.00
A PIRAMISOK REJTÉLYE – ISTENEK, ÉPÍTŐK ÉS ÓKORI TRAUMÁK NYOMÁBAN
Mindenki szereti a piramisokat. De miért olyan misztikusak számunkra? Valóban rejtélyes módon építették? Rabszolgák ezrei lelték halálukat egyetlen isten vagy ember kedvéért? Mire szolgált egy ilyen épület? El lehet-e benne tévedni? Milyen kincsekkel volt tele? E kérdések foglalkoztatják a legtöbb európai olvasót már a reneszánsz óta, de vannak új kérdések is: miért nem építettek többet? Miért hagyták abba? Vannak még máshol is feltáratlan piramisok? Hogyan omlott össze ez a világ, ha ilyen csodákra volt képes? Az előadásból megismerhetjük a piramisok árnyékában élők Egyiptomát is.

OKTÓBER 2. SZERDA 10.30
LEONARDO TITKAI – EGY RENESZÁNSZ ZSENI NYOMÁBAN
Ki is volt valójában Leonardo da Vinci, és jogosan tartjuk-e zseniálisnak a képeit? Mennyire igazak a róla terjedő korabeli és modern „mítoszok”? Mennyit kísérletezett valójában, és szobrásznak, festőnek, vagy feltalálónak kell-e inkább tartanunk? Hány eredeti alkotása maradt meg az utókorra, és ezek közül mennyi a tényleg befejezett remekmű? Mely művei készültek saját ihletből? Volt-e „kódja” Leonardónak, és találhatunk-e megfejtésre váró jeleket a képein? Az előadás a reneszánsz leghíresebb és leghírhedtebb alakját övező tévedéseink nyomába ered.

 

 

Vissza
Információ

Az előadásokra osztályokat és egyéni érdeklődőket is várunk!

Belépő: 800 Ft / előadás

Kísérő pedagógusok számára tiszteletjegyet biztosítunk.

Jegyigénylés: Sipos Ildikó (06 1 212-2820; 06 30 439-1070)