Hírlevél feliratkozás


új kód
Ellenőrző kód:

Facebook

ÖKO-ART - ALKOSS ÉS HASZNÁLD ÚJRA!

Az Aquincum Általános Iskola 4.c osztálya a Marczin

A 4.c osztály november 22-én ellátogatott a Marczibányi Téri Művelődési Központba, hogy ÖKO-ART - KÖRNYEZET ÉS MŰVÉSZET - ALKOSS ÉS HASZNÁLD ÚJRA! címmel egy igazán komoly, érdekes és hasznos foglalkozáson vegyen részt.

A szemléletformáló foglalkozást mozgásos játékkal, beszélgetéssel kezdtük, mely gyorsan ráhangolta a gyerekeket a témára. Sok kérdést vetett fel a foglalkozásvezető Zsuzsa néni, melyekre bizony sokszor nem is volt egyszerű válaszolni. Aztán fotókat kaptak a gyerekek a környezetszennyezés különböző, néha elrettentő módjairól. Egy képet arról a teknősről, akinek a szájából egy nejlon zacskó lógott ki, vagy egy másikat egy folyóról, amelynek a tetejét borító rengeteg szeméttől nem is látszott a víz. Illetve egy albatrosz fiókáról, akit a szülei csupa szeméttel etettek meg, és belepusztult. Minden fotó egy-egy történetet mesélt el nekünk. Ezek a történetek szembesítettek minket azzal, hogy mi, emberek felelősek vagyunk a környezetünkért. Megegyeztünk abban is, és példákat hoztunk rá, hogy mind a természet, mind az ember képes hulladékot termelni, de e kettő között azért óriási különbség van.

 


Teljes nézet
Beszélgettünk a szemétégetők és a szeméttelepek szerepéről is, pozitív és negatív hatásaikról a környezetre. Természetesen a szelektív hulladékgyűjtés is felmerült témaként. Különböző, háztartási hulladékokat vizsgáltunk meg: papírból, fémből, műanyagból, üvegből, egyéb anyagokból készülteket. Kézbe véve 1-1 csomagoló anyagot, megvizsgáltuk, melyik újrahasznosítható, melyik újra feldolgozható, melyik veszélyes hulladék, melyiket nem lehet már semmire használni, melyiket lehet más anyaggal helyettesíteni. Fontos kérdés volt az is, hogyan tudnánk megelőzni a hulladékok keletkezését. Megtanultuk, hogy az üveg környezetbarát csomagolóanyag, és hogy a műanyag nagyon hosszú idő, 3-400 év alatt bomlik le. A foglalkozás végén minden tanuló egy vállalást fogalmazott meg arról, hogy mit fog tenni a környezetéért a mindennapokban.

Teljes nézet
A foglalkozásra minden tanuló egy 1 literes dobozos üdítős, vagy tejes dobozt hozott, jól előkészítve. Nagy meglepetésünkre egy szép pénztárcát tudtunk alkotni a dobozokból. Mindössze némi kézműves anyag és egy kis kézügyesség kellett hozzá. Úgy döntöttünk, hogy ilyen szuper pénztárcákat az iskolában is fogunk készíteni.
Nagyon jól éreztük magunkat a foglalkozáson, sokat tanultunk a környezetvédelemről, és alkottunk is. Jó szívvel ajánljuk a programot minden, a környezete iránt érdeklődő, és alkotni szerető gyermeknek.

Sallainé Tóth Mária, tanító, ÖKO munkaközösség-vezető
Vissza