KEREKASZTAL SZÍNHÁZI NEVELÉSI KÖZPONT
06 30 497-9207; kerekasztal@kerekasztalszinhaz.hu
www.kerekasztalszinhaz.hu

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ hazánk első színházi nevelési társulata. Előadásaik interaktív módon, a drámapedagógia eszköztárát is használva vetnek fel olyan társadalmi és erkölcsi kérdéseket, melyek életkortól függetlenül mindenki számára érdekesek. A fiatalok nem egyszerűen nézői, hanem alkotó résztvevői a színházi eseménynek. Véleményük, ötleteik, személyes megjegyzéseik meghallgatásra találnak és hozzáadódnak a közös játékhoz. A társulat munkája a különböző színházi formák és pedagógiai módszerek kölcsönhatására épül.

MÉZESKALÁCSHÁZ
1-2. osztályosoknak, 120 perc egy szünettel
Az előadás a Grimm testvérek klasszikusának, a Jancsi és Juliska történetnek újszerű feldolgozása.
Minden gyerek legalapvetőbb félelmeit fogalmazzák meg az ismert mesében a Grimm testvérek, és így lehetővé teszik, hogy biztonságos keretben foglalkozhassanak nehéz kérdésekkel a legfiatalabbak. A Kerekasztal színházi nevelési programjában szeretné az előadás nézőinek lehetővé tenni, hogy közösen megértsük, mi történhet, ha egyszer „bekopogtat az ablakon a nyomorúság”. Vendégeinkkel együtt látunk neki, hogy a történet elveszett szereplőit útbaigazítsuk.
Szereplők: Buzási Fanni, Lipták Ildikó, Nyári Arnold, Sára Eszter
Író: Hajós Zsuzsa
Díszlettervező: Mindák Gergely
Dramaturg: Sebők Bori
Konzulens: Cecily O’Neill
Rendező: Bethlenfalvy Ádám 

TÜKÖRVÁROS
3-4. osztályosoknak, 150 perc egy szünettel
“Öt éve történt, amikor harmadikba mentünk… Daledon király felkelt, felvette kedvenc álruháját és elhatározta, hogy kimegy a piacra… Szokás ide, szokás oda, Daledonnak az volt a szokása, hogy figyelte az embereket…”
Az előadás középpontjában a manipuláció témája áll. A program különlegessége, hogy a gyerekek – a színész-drámatanárokkal együtt – végig szerepben követik és alakítják az eseményeket.
Magyarország első olyan TIE programja, ami a folyamatdráma módszerére épül, melyben a gyerekek nem csak döntési helyzetekbe kerülnek, hanem valódi felelősséget kapnak a történet alakításában.
Az előadás Mikó Csaba Tükörváros titka c. regénye alapján, a könyv motívumainak felhasználásával készült.
Szereplők:
Hágen: Árvai Péter
Lunarda: Markó-Valentyik Anna e.h.
Kató: Jobbágy Kata
Amira: Lipták Ildikó
Tihón: Nyári Arnold
Forgatókönyv: Hajós Zsuzsa, Kárpáti István
Dramaturg: Cecily O’Neill
Rendező: Kárpáti István

A SZÉTTÖRT TÁL
10-13 éveseknek, 150 perc egy szünettel
Egy város valamikor a jövőben. Szellemváros. Az utcák néptelenek. Csupán egy kutya és egy lámpaoszlop emlékeztet a valamikori civilizációra. Nincsenek újságok. Nincs TV. Az emberek nem tudják, mit gondoljanak. Küzdelem az élhető jövőért, a képzelet erejéért, ami képes megváltoztatni az életünket…
Az előadás célcsoportja az a korosztály, mely a felnőtté válás azon szakaszában van, amikor a Ki vagyok én, és ki akarok lenni? kérdése válik központivá. Edward Bond ezt a kérdést teszi fel sajátosan sűrű és széles összefüggés-rendszert megnyitó színházában.
“Nem akarok olyan népmesét vagy tündérmesét, ami úgy magyarázza meg az életet, hogy leegyszerűsíti. A fiatalok nem vennék komolyan.” (Edward Bond)
Szereplők:
Anya:Lipták Ildikó
Apa: Nyári Arnold

Lány: Pájer Alma e.h.
Fiú: Farkas Atilla
Író: Edward Bond
Fordító: Bethlenfalvy Ádám
Design: Ceri Townsend, Theatre Ark, UK
Asszisztens: Hajós Zsuzsa
Rendező: Chris Cooper, Big Brum TIE Co., UK 

SZÉLBEN SZÁLLÓK
5-7 osztályosoknak, 120 perc egy szünettel
„MIRKA: Ennyi? Csak ennyi? Ki az apám? Hol az apám? Ki vagy te? Mondjál már valamit! Kik ezek? Ki vagyok én?”
Előadásunkban egy 24 éves lány, Mirka múltjába, gyermekkorának történeteibe utazunk vissza, amelyben egyértelműen több a kérdőjel, mint a felkiáltójel vagy a pont. Elmesélt és elhallgatott, befejezett és befejezetlen történetekkel, a képzelet és a valóság törékeny egyensúlyával, nyitott és zárt kapukkal találjuk szembe magunkat Mirka kalandjai során. Közösen játszunk arról, hogy miért mesélünk történeteket? Mitől történet a történet? Melyek azok a történetek, tabu témák, amikről mélyen hallgatunk? Melyek azok a történetek, amelyeket a gyerekek nem mesélnek el szüleiknek, és melyek azok, amelyeket a szülők nem mesélnek el gyerekeiknek? Vajon miért?
Idézet Jászay Tamás kritikájából:
„A Szélben szállók kőkemény, megrendítő dráma, amiben érintőlegesen vagy mélyrehatóan olyan (tabu)témák kerülnek megtárgyalásra, mint az árvaság, az intézeti lét, a cigány származás, a csonka család és hasonlók. A játszók a maguk írta-alakította, a közönség reakcióit bizonyos, előre meghatározott pontokon drámatanári segédlettel gördülékenyen magába építő történetben mindezekről hétköznapi módon beszélnek és beszélgetnek.”
Szereplők: Bagaméry Orsolya, Nyakó Júlia, Lovas Dániel, Homonnai Katalin, Spilák Lajos, Pallagi Melitta, Tárnoki Márk
Írta: Hajós Zsuzsa és Kárpáti István
Zene: Spilák Lajos
Rendezte: Kárpáti István 

KÉKSZIGET
8-9. osztályosoknak, 120 perc
Egy család egy kis lakásban. Anya és két gyerek, a 14 éves Julcsi és a 27 éves Kristóf. Nem is, mert valójában három. Csak Petra, a középső már elköltözött. Tulajdonképpen lehetne négy is, mert Janka, Kristóf barátnője viszont ott él velük. Meg valahol apa is van. Csak nem itt. A nagymama meg fölöttük lakik. Éldegélnek, míg Julcsi meg nem nyer egy pályázatot a meséjével és a hozzá készített rajzaival. Két hétre elutazhat egy nemzetközi táborba. Ettől aztán felborulnak a „békés” mindennapok.
13-15 éveseknek szóló történetünk középpontjában a kommunikációs akadályok állnak. A résztvevőkkel közösen derítjük fel, hogy mi akadályoz bennünket abban, hogy szót értsünk egymással? Hogyan lehet leküzdeni ezeket az akadályokat? Milyen stratégiákat tudunk alkalmazni? Mit jelent ragaszkodni egy stratégiához és mit jelent feladni azt?

 
Szereplők: Farkas Atilla, Hajós Zsuzsa, Jobbágy Kata, Lipták Ildikó, Nyári Arnold
Író: Kárpáti Péter
Dramaturg: Bodor Panna eh.
Látványtervező: Szabados Luca
Rendező: Kárpáti István és Kárpáti Péter 

A HETEDIK ÉGIG
13-15 éveseknek
7 év alatt lecserélődnek a sejtjeink, 8 alatt eljutottunk a walkmantől az ipod-ig. Mennyi idő 9 év? Vajon elég ahhoz, hogy elfelejtsük, kik vagyunk? Honnan jöttünk? Főhősünk, Bibi 29 éves. Cigánylány. 9 éve nem járt a szülőfalujában. 9 éve nem találkozott az édesanyjával. Semmit nem tud róla. Pedig semmi különös nem történt közöttük, nem titkolóztak egymás előtt, nem vesztek össze, csak egyszerűen így alakult, élték a saját életüket.
A Bohócok a Láthatáron Csoporttal koprodukcióban készült előadásunkat Holdosi József Cigánymózes című kisregénye ihlette. A történet az identitásváltás, az elszakadás és hazatalálás témakörét járja körül. Mi a felelősségünk abban, hogy mi lesz belőlünk, milyen felnőtté válunk? Mi épül be észrevétlenül mindennapjainkba, és mi tudatosul mindabból, amit otthonról hozunk? Haza lehet-e menni 9 év után? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem?
Szereplők: Manyasz Erika, Feuer Yvette
Szöveg, a színészek improvizációi alapján: Hajós Zsuzsa
Rendező, színházi nevelési szakember: Hajós Zsuzsa
Dramaturg: Sára Eszter 

CSEND
14-16 éveseknek
A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ új előadásában, amelyet Balázs Béla Csend című meséje ihletett, egy fiú, Péter útját követhetjük, mely során saját félelmei elől menekülve keresi önmagát, helyét a közösségben, az életben. Az identitáskeresés, a hangos, zajongó világ, mint az elmélyülés, a magam megtalálásának akadálya, a megfelelési, beilleszkedési vágy és az ambíciók összeütközésének vizsgálatára vállalkozunk a résztvevőkkel.
Szereplők: Kárpáti Pál, Lipták Ildikó, Nyári Arnold, Pájer Alma eh.
Író, dramaturg: Bíró Bence
Rendező: Szenteczki Zita eh. 

A HOSSZABBIK ÚT
11-12. osztályosoknak, 180 perc egy szünettel
Nick Hornby Hosszú út lefelé c. regénye nyomán
“A Kerekasztal Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság üdítően szellemes és elgondolkodtató játékra invitál. … A hosszabbik út legnagyobb hatása, hogy aktív szereplővé avatja a nézőt. Nem előtte, nem utána, hanem a színjáték során teszi érdekeltté a történet iránt.” /Jeges-Varga Ferenc/
Négy ember találkozik egy toronyház tetején. Négy teljesen különböző karakter, akik csupán egyetlen dologban hasonlítanak egymásra: úgy érzik, hogy az életük olyan válságba került, melyből nincs kiút.
Az előadás Magyarország első, kimondottan fiatal felnőttek számára készült színházi nevelési programja. A történet reflektál a minket körülvevő világra, a résztvevők reflektálnak a történetre, a reflexió a történet részévé válik, így az előadás minden alkalommal változik, alakul, új életre kel.
A produkció 2013-ban a 7. Gyermek- és Ifjúsági Szemlén elnyerte az ASSITEJ Üveghegy-díját, a Szemle fődíját, valamint beválogatták az évad tizenkét legjobb előadása közé, a 2014-es POSzT versenyprogramjába.
Szereplők: Hay Anna m.v., Farkas Atilla, Fábián Gábor, Hajós Zsuzsa, Lipták Ildikó, Nyári Arnold
Rendező: Gigor Attila
Az előadás a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén 2013-ban elnyerte a legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díjat, 2014 májusában a Next Generation különdíját kapta a VII. Assitej Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén és Hay Anna a színész zsűri díját kapta, legjobb női alakítás kategóriában a 2014. évi Pécsi Országos Színházi Találkozón.