Előadás, beszélgetés

CSODÁK, REJTÉLYEK ÉS KATASZTRÓFÁK
2019. április 25. csütörtök 18:30

CSODÁK, REJTÉLYEK ÉS KATASZTRÓFÁK

Történelmi fordulópontok a piramisoktól a maja világvégéig
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Kik építették a piramisokat? Hogyan tűntek el a maják vagy Petra és Angkor építői? Turizmus volt-e a tatárjárás és kiheverhető-e a Mohácsi vész? Hogyan omlott össze a máig csodált bronzkor és hogyan bírtuk az utolsó modern jégkorszakot? Miért bukott el a zseniális Napóleon, és hogyan úszta meg Ramszesz? Kiket sújtott a Tíz csapás és mikor bukott el végleg Róma? Hogyan tárhatjuk fel a letűnt korok rejtélyeit? Az előadássorozat a múlt máig csodálatosnak tartott eseményeit, vagy éppen népek eltűnéséhez is vezető katasztrófákat állítja új megvilágításba.

ÁPRILIS 25. CSÜTÖRTÖK 18.30
FIRENZE ÉS A MEDICIEK – PÉNZ, MŰVÉSZET, GYILKOSSÁG ÉS A RENESZÁNSZ SZÜLETÉSE
Honnan ered a reneszánsz? Miért éppen Firenze zajos városába gyűltek a művészek? Egyáltalán mióta tartják őket művésznek? Hogyan hatottak a Mediciek üzleti és politikai küzdelmei a művészetre? Az egész reneszánsz családi vállalkozásnak indult? Lehet gyilkolni egy reneszánsz katedrálisban? Miért reneszánsz találmány a divat és a dekoltázs? Miért jelennek meg ókori istenek a kereszténység megújulásának korában? Miért akarta az egész reneszánszot elpusztítani Savonarola? Az előadás a történettudomány legújabb eredményeinek segítségével mutat be egy ismertnek hitt világot.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.