Előadás, beszélgetés

CSODÁK, REJTÉLYEK ÉS KATASZTRÓFÁK
2018. szeptember 24. hétfő 18:30

CSODÁK, REJTÉLYEK ÉS KATASZTRÓFÁK

Történelmi fordulópontok a piramisoktól a maja világvégéig
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Kik építették a piramisokat? Hogyan tűntek el a maják vagy Petra és Angkor építői? Turizmus volt-e a tatárjárás és kiheverhető-e a Mohácsi vész? Hogyan omlott össze a máig csodált bronzkor és hogyan bírtuk az utolsó modern jégkorszakot? Miért bukott el a zseniális Napóleon, és hogyan úszta meg Ramszesz? Kiket sújtott a Tíz csapás és mikor bukott el végleg Róma? Hogyan tárhatjuk fel a letűnt korok rejtélyeit? Az előadássorozat a múlt máig csodálatosnak tartott eseményeit, vagy éppen népek eltűnéséhez is vezető katasztrófákat állítja új megvilágításba.

SZEPTEMBER 24. HÉTFŐ 18.30
SALEM – BOSZORKÁNYSÁG, RETTEGÉS ÉS FALUSI CIVÓDÁSOK
Mitől lett hírhedt Salem, és valóban voltak-e ott boszorkányok? Kik üldöztek kiket, és miért gyötrődtek tizenéves lányok a boszorkányok rontásaitól? Mit tehetett az újonnan érkezett helyi lelkész, és hogyan került a vádlottak közé egy pap is? Hogyan emlékeznek vissza a történetre a későbbi források, és miben segíthet a lelkész naplója? Milyen szerepet játszott a lelkes közönség, és milyen volt a viszonya Salem Village és Salem Town lakosainak? Kik üldöztek kiket és lehetett-e ekkor Európában még boszorkányüldözésektől félni? Az előadás Salem mítosza mögé próbál tekinteni a történettudomány eszközeivel.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.