Előadás, beszélgetés

EGÉSZSÉGESEN ÉS BOLDOGAN ÉLNI
2018. június 18. hétfő 18:00

JÚNIUS 18. HÉTFŐ 18.00
EGÉSZSÉGESEN ÉS  BOLDOGAN ÉLNI

PROF. DR. BAGDY EMŐKE ELŐADÁSA

Az előadás a címben jelölt két fő fogalom kibontását veszi célba. Mi az egészség? Az emberi egységrendszer  (bio-pszicho-szociális és spirituális  szintek közti)  egyensúlya, az a dinamikus összjáték, amely a rendszerszintek között zajlik, a külvilági hatások függvényében.  A boldogság az ember életének megélhető minősége. Minden szubjektivitása ellenére vannak objektív ismérvei, melyek elérhetők. A boldogság átélhető és fokozható, ha tudunk szeretni valakit, ha fontosak vagyunk valaki számára, ha szükség van ránk, ha életszemléletünk derűs, ha el tudunk köteleződni a céljaink mellett, ha tudunk altruisták lenni, ha megerősítjük magunkban a hit, remény és szeretet képességét. Ezek pedig csak in vivo helyzetekben művelhetők. Mindehhez „lelkierőre” van szükségünk.  A lelkierő vagy életerő az élet szeretetének függvénye. Ha van kiért és van miért élned, akkor minden nehézséget elviselsz. A lelkierő aktív megjelenése a megküzdési képesség, konfliktusmegoldó eljárások és technikák összessége, amelyek lehetővé teszik az élet nehézségeivel való megbirkózást betegség- vagy károsodás nélkül. Ilyenek pl. a tanácskérés, konzultáció, társas támasz, megértés, újrakeretezés, relaxáció, meditáció, imagináció, felülemelkedés, humor, spiritualitás, vallásgyakorlat, a kontroll átadása, a végtelenre nyitott kogníció, az optimizmus táplálása, lelkes elköteleződés a céljaink mellett.
Az előadás rámutat arra, hogy lelkierő és megküzdési bátorság nélkül nincs készen kapott boldogság, az egészség pedig csak a jóllét érzésének keretében tudja magát kibontakoztatni.                                                        

Vissza
Információ

Belépő: 2800 Ft

Elővételben: 2300 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.