Előadás, beszélgetés

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK
2018. június 14. csütörtök 18:30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

JÚNIUS 14. CSÜTÖRTÖK 18.30
MATA HARI – KÉMEK, CELEBEK ÉS VETKŐZÉS EURÓPA ÖSSZEOMLÁSA ELŐTERÉBEN
Ki volt az igazi Mata Hari, és miért utalnak rá annyit Rejtő Jenő szereplői? Honnan jött, és hogyan lett belőle száz évvel ezelőtt igazi underground híresség? Valóban kém volt, és ha igen, sikerült-e bármit is kikémlelnie? Kik voltak a rajongói? Hogyan kavarodott bele az első világégésbe, és egyedi volt-e a sorsa? Milyen szerepet játszhattak a bátor, okos vagy pusztán kalandvágyó nők a századforduló világában? Az előadás egy "férfias kor" női legendáit állítja a középpontba.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.