Előadás, beszélgetés

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK
2018. május 31. csütörtök 18:30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

MÁJUS 31. CSÜTÖRTÖK 18.30
KOLOMBUSZ, CORTÉS, PIZARRO - AVAGY AZ ÚJVILÁG HŐSIES TÖNKRETÉTELE
Hogyan tévedt el (majdnem) Kolumbusz Kristóf? Hogyan viselkedett végül, amikor odaért (bárhova is)? Mit éltek át a "bennszülöttek", akik azt sem tudták, hogy ők "indiánok"? Milyen félreértések zajlottak az első perctől, és hogyan használta ezt ki mindkét fél? Cortés vagy Pizarro hősök voltak, vagy köztörvényes bűnözők? Hogyan tudtak megdönteni birodalmakat? Milyen hatással voltak a járványok és a zavarosban halászó "indiánok"? Voltak-e szövetségesei az első európaiaknak, és hogyan kerültek mecsetek, sárkányok és oroszlánok az Andokba? Volt-e bármilyen "másik hang" az események árnyoldaláról? Az előadás a nagy földrajzi felfedezések mítoszait rombolja le a legújabb igazi felfedezések segítségével.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.