Előadás, beszélgetés

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK
2018. május 17. csütörtök 18:30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

MÁJUS 17. CSÜTÖRTÖK 18.30
JEAN D’ARC ÉS A HANGOK – NŐI KARRIEREK, BOSZORKÁNYSÁG ÉS SZENTSÉG KÖZÖTT
Ki volt a később szentté avatott orléans-i Johanna és miért égették meg? Milyen hangokat hallott, és milyen egyéb "tünetei" voltak? Valóban megfordította a százéves háborút? Szent, őrült, beteg, vagy boszorkány volt? Értékelhették-e őt máshogy is akkor? Egyáltalán, milyen lehetőségei voltak a középkorban a nőknek? Mennyire volt nyitott rájuk nézve a társadalom, és volt-e választásuk? Miért lett hirtelen rengeteg női szent, és volt-e, akinek nem sikerült? Hogyan lett valakiből boszorkány, és hogyan hozták kényszerhelyzetbe a férfitársadalmat? Az előadás azt a kort idézi meg, amikor Európában újra minden férfi a nőkről problémázott.

 


Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.