Előadás, beszélgetés

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK
2018. május 03. csütörtök 18:30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingiszkánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

MÁJUS 3. CSÜTÖRTÖK 18.30
RAMSZESZ ÉS RAMSZESZ – VESZÉLYES FELESÉGEK, POLITIKAI FIKCIÓ ÉS A BRONZKOR ÖSSZEOMLÁSA
Ki volt a "Nagy" Ramszesz, és miért emeljük ki a többiek közül? Miért volt utána még egymás után kilenc, és meg tudták-e különböztetni őket kiskorukban? Egyáltalán, rokonok voltak? A II. vagy a III. Ramszesz volt nagyobb hadvezér? Valóban legyőzték a fél világot, vagy csak velünk hitetik el még 3000 év után is? Hány feleségük volt, és szót tudtak-e érteni velük? Miért volt veszélyes hely a királyi hárem? Miért őket tartjuk az ókori egyiptomi fénykor fáraóinak, és mennyire érzékelhették akkor, hogy közben összeomlik a világ? Az előadás görbe tükröt tart egy önmagát dicsőítő kor mindmáig ható emlékének.

 

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.