Előadás, beszélgetés

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK
2018. április 05. csütörtök 18:30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

ÁPRILIS 5. CSÜTÖRTÖK 18.30
FEKETESZAKÁLL ÉS AZ IGAZI KALÓZOK – DIVAT, KALANDOK ÉS ERŐSZAK A TENGEREN
Miért a Karib-tengerre képzeljük a legendás kalózokat, és hogyan csinált divatot Feketeszakáll? Valóban olyan kalandos vagy véres volt a kalózok élete, és volt saját államuk és szigetük? Kik voltak az első kalózok? Mikor vált a Földközi-tenger is a tengeri rablók otthonává, és hova rejtőzhettek el ilyen "közel"? Hősök, katonák, vagy rablók voltak?  Mire számíthatott egy kalóz "karrierje" során, és sikerült-e valakinek a happy end? Mi lett a kalózok szerelmeivel? Az előadás egy új oldalról mutatja be a kalózkodást, mélyen visszanyúlva az "ágyúk korát" megelőző évezredekbe.

 

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.