Előadás, beszélgetés

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK
2018. március 22. csütörtök 18:30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

MÁRCIUS 22. CSÜTÖRTÖK 18.30
FIRENZE ÉS A MEDICIEK – PÉNZ, MŰVÉSZET, GYILKOSSÁG ÉS A RENESZÁNSZ SZÜLETÉSE
Honnan ered a reneszánsz? Miért éppen Firenze zajos városába gyűltek a művészek? Egyáltalán mióta tartják őket művésznek? Hogyan hatottak a Mediciek üzleti és politikai küzdelmei a művészetre? Az egész reneszánsz családi vállalkozásnak indult? Lehet gyilkolni egy reneszánsz katedrálisban? Miért reneszánsz találmány a divat és a dekoltázs? Miért jelennek meg ókori istenek a kereszténység megújulásának korában? Miért akarta az egész reneszánszot elpusztítani Savonarola? Az előadás a történettudomány legújabb eredményeinek segítségével mutat be egy ismertnek hitt világot.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.