Előadás, beszélgetés

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK
2018. január 04. csütörtök 18:30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

JANUÁR 4. CSÜTÖRTÖK 18.30
MÓZES ÉS A FÁRAÓ – AZ ÓSZÖVETSÉG, EGYIPTOM ÉS HOLLYWOOD
Ki volt Mózes, és melyik fáraóval szállt szembe? Miért jelenik meg vele manapság midig II. Ramszesz (és tényleg kopasz volt-e)? Tényleg voltak-e zsidók Egyiptomban, és meg kellett-e menekíteni őket? Magyarázható-e valahogy a "Tíz csapás", és miért kellett ilyen sok? Milyen kapcsolat lehetett Mózes és az utólag "eretneknek" bélyegzett Ehnaton fáraó között? Hogyan lehetett a "Kivonulás" egy máig ható erejű történet, és mit higgyünk el belőle? Az előadás a régészet eredményeivel szembesítve mutatja Mózes igazi (vagy hamis?) történetét.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.