Előadás, beszélgetés

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK
2017. november 30. csütörtök 18:30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

NOVEMBER 30. CSÜTÖRTÖK 18.30
GAUGUIN, COOK, ÉS MAUI – ÓCEÁNIA KÉPZELETE ÉS VALÓSÁGA
Cook naplója és Gauguin képei egy távoli és egzotikus világot idéznek meg, de valóban létezett-e az a világ? Miért utazott Gauguin Tahitira, és kik ölték meg Cook kapitányt? Kik éltek Óceánia szigetein, és hős vagy bajkeverő volt a Napot is megállító Maui? Mennyire volt itt bármikor is kannibalizmus, harmónia vagy „édenkert”? Hogyan kerültek ide emberek, és mit tudhatunk meg az eredetükről, kultúrájukról, vagy az európaiakhoz való viszonyukról?              Az előadás két világ ütközését és saját romantikus elképzeléseinket is új irányból vizsgálja meg.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.