Előadás, beszélgetés

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK
2017. szeptember 07. csütörtök 18:30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

SZEPTEMBER 7. CSÜTÖRTÖK 18.30
CASANOVA ÉS VELENCE – BOTRÁNYPOLITIKA ÉS OKKULT KALANDOK A FELVILÁGOSODÁS ÁRNYÉKÁBAN
Ki volt valójában Casanova? Európa nőcsábásza vagy a király lovagja? Hogyan lett papból börtönszökevény és állami cégvezető? Miért és kik elől kellett szöknie, és azonosítani tudjuk-e ma hódításai áldozatait? Miért nyomozott ellene a már akkor is félelmetes titkos szolgálat, és valóban értett-e a kabbalához vagy a mágiához? Az előadás az európai felvilágosodás talán leginkább kétes hírű alakját próbálja hazugságon kapni.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.