Képzések

KREATÍV ÍRÁS
2018. szeptember 17. hétfő 19:00

KREATÍV ÍRÁS
DECEMBER 10-IG HÉTFŐI NAPOKON 19.00-22.00

Vezeti: Lackfi János József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő

„Megvédjük féltve őrzött személyi adatainkat, lehallgatjuk postások és óvó nénik titkos életét, hajkurászunk perverz nagybácsikat és mágikus realista tábornokokat, kirándulunk a világvégi jövőbe, elhajolunk a gyerekkor röpdöső bicskái elől, megpróbáljuk nagyító alá venni az elpusztíthatatlan életörömöt, szambázunk egyet a járókeretes, fürge öregekkel, és persze eszünk sok vitamint, akkor biztos nem halunk meg.” /Lackfi János/ 

E félév során Artner Sisso, Barna T. Attila, Braun Barna, Gustavo Eguren, Fekete Anna, Gál Ferenc, Izsó Zita, Jenny Joseph, Nagy Zsuka, Szvoren Edina, Tóth Imre, Vass Tibor és Vörös István műveit használjuk mintának, segítségnek.

SZEPTEMBER 17. ÉLETLELETEK
Akarjuk mi hallani a mellékes életeket, amelyek bennünket körbevesznek? Pölö azt, hogy milyen betegségben szenved a bácsi, aki a piacon bezacskózza nekünk a kertjében termett zöldségeket? Akarjuk-e, hogy gyerekünk óvó nénije vállunkra borulva sírja el válása minden bánatát? Akarjuk-e, hogy a postás, akit nem szándékoztunk kávéval kínálni, egy kávé mellett elmesélje, hogyan vitték el az ufók? Akarjuk mi ezt? Akarjuk, nem akarjuk: megkapjuk, és bizony ez tömény élet. Akkor miért is ne írnánk meg?

SZEPTEMBER 24. VITAMIN ÉS HALÁL
Milyen életmódot folytassunk, hogy ne haljunk meg, hogy kitoljunk a halállal, hogy kitoljuk halálunk időpontját? Van erre tuti módszer? Halálos pontossággal bevált módszer? Több Béres-csepp, és nem halunk meg. Akit Béresnek hívnak, nem hal meg? Több C-vitamin és nem halunk meg. Szentgyörgyi Albert nem halt meg? Óvjuk a gluténmentes, koffeinmentes, laktózmentes, nyersvegán, paleolit életünket, a halál meg kaszálgat komótosan, le-lecsap körülöttünk. Hát lehet ezt bírni ép ésszel? Írni mindenesetre lehet.

OKTÓBER 8. PERVERZ NAGYBÁCSIK, PAPRIKÁS KRUMPLI, HALÁLSÜTI
Apró esetekből áll össze életünk, legnagyobb tragikumaival, csalódásaival, ujjongásaival együtt. Családtörténetünk és személyes történetünk is fényképalbumokba, ételekbe, emlékekbe kódoltan él tovább, éltet bennünket. Eredjünk a köznapi ereklyék nyomába, olvasszuk fel családi fagyasztógépeinket, nyissuk be a cukrászdába, a kriptába, a régi szobába, a múltba, a jövőbe, a mindig jelenbe.

OKTÓBER 15. A GYEREKKOR RÖPKÖDŐ BICSKÁI
Tegye fel a kezét, akit nem aláztak gyerekkorában! Aki sose látta, amint másokat megaláznak! Ezen a beavatáson így vagy úgy, mind átesünk, csúfolnak, leköpnek, besároznak, letapiznak, megütnek, megszúrnak. Sebek, amelyek megmaradnak, sajognak, amelyek mélységesen mi vagyunk.

OKTÓBER 29. ZSIVÁNY ÖREGEK, VÉN ZSIVÁNYOK!
Nem férnek a bőrükbe meg a járókeretükbe meg a nyugdíjkeretükbe. Széttrollkodják nekünk itt a világot. Pedig a világ komoly dolog, erre ők jönnek, aztán elviccelik az egészet, hogy érthetetlen meg hülyeség meg régen úgyis jobb volt. Hát ebből most már elég legyen, rendszabály, bitó, kaloda! Lesz itt szigor!

NOVEMBER 5. FINOM KIS DISZTÓPIÁK
Ha mindennapjainkat egy kicsit is eltoljuk a képzelt jövőbe, kifogyasztunk minden olajtartalékot, katonai puccsot csiholunk, földönkívüli-támadást szervezünk, polgárháborút szítunk, tíz-tiozenöt fokkal megemeljük az átlaghőmérsékletet, rügtön megváltozik a jól ismert civilizáció képe. Barbárabb, durvább, mítoszibb, húsba vágóbb lesz az élet és ilyen lehet annak ábrázolása is. Vágjunk bele!

DECEMBER 3. FALAT MÁGIKUS REALIZMZUS
Mik az összetevői ennek a Márquez nyomán oly nagy hírnévre szert tett stílusnak? Próbáljuk a maga nyers, heroikus, életvidám és melankolikus bonyolultságában megragadni az életet, mint a nagy dél-amerikaiak. Túlozzunk, hiszen odaát más a lépték, a hegyek az egekig nyúlnak, az esők özönvizet hoznak, a dagály mindent elsöpör. És persze adjunk hozzá pár csepp nyugtalanító természetfelettit. Akad még egy-két további trükk, hajrá!

DECEMBER 10. AZ ELPUSZTÍTHATATLAN ÉLETÖRÖM!
Muszáj az irodalomnak minden áron a depiről, a rinyálásról, a lepraként terjedő romlásról, a világ aljasságáról és szemétségéről szólnia? Szólhat persze erről is, de mind találkoztunk már mind fékevesztetten jókedvű, bosszantóan életvidám, ki tudja, min folyton ujjongó figurákkal, nem? Végül is nagy polgárpukkasztók ők a fásultak és kiábrándultak özönében. És nem biztos, hogy az életük fenékig tejfel. Vagy gyümölcsjoghurt. Hja, az életöröm nem ment meg semmitől. De mégis. De mégse. De mégis. De mégse.

Vissza
Információ

Részvételi díj:

-  régi tagoknak: 2500 Ft/ alkalom

-  új jelentkezőknek: 3000 Ft/ alkalom

Jelentkezés, információ: Sipos Ildikó 
(06 1 212-2820; 06 30 439-1070)

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.