Képzések

KREATÍV ÍRÁS
2018. február 05. hétfő 19:00

KREATÍV ÍRÁS
MINDEN HÉTFŐN 19.00-22.00

Vezeti: Lackfi János József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő

Szeretettel várunk mindenkit közösségi kalandozásra egy magányos mesterség útvesztőiben, Nicolas Ancion, Bartis Attila, Shelly Berman, Anton Pavlovics Csehov, Fehér Béla, Jon Fosse, Gerlóczy Márton, Hollósvölgyi Iván, Horváth László Imre, Molnár Vilmos, Borisz Minkov, Sławomir Mrożek, Németh Zoltán, Szlukovényi Katalin És Wysława Szymborska művei alapján.

„… Csak írnak mindenféle érdekességet és ökörséget és jóságot és fájdalmasságot, oldott, jó hangulatban, a közösség örömében, és ez legalább annyira izgalmas.” /Lackfi János/

FEBRUÁR 5. SZAKIVADÁSZAT 
A szakma átalakít, képére formáz, kitölti valódat. Ismerünk számos olyan figurát, aki kiköpött hentes, ezerszázalék vízszerelő, talpig politikus, hétvégén is orvos, velejéig lomizó vagy szíve legbelső hámrétegéig lókupec. Már talán nincs is szakmán kívüli életük, mesterségükkel eggyé váltak, és azon keresztül nézik a világot. Márpedig ez nekünk, kívülállóknak roppant izgalmas világ és élőhely, ideje hát felderíteni!

FEBRUÁR 12. A GYEREKKOR KOZMIKUS MAGÁNYA 
Van-e magányosabb a gyerekkornál, mikor az újdonság erejével zuhan ránk minden távlat hatalmassága? Mikor a felnőttek világa elérhetetlennek tűnik... Mikor saját belső világunk is maga a rejtély... Mikor csupa megoldhatatlan kérdéssel találkozunk: barátság, szerelem, igazság, biztonság, kétismeretlenes egyenletek, harmincéves háború. Soha nem leszünk inkább egyedül és inkább otthon a világban!

FEBRUÁR 19. IRODALMI LÁJKHAJSZOLÁS 
Író embernek izgalmas vadászterepet nyújt az internet dzsungele. Hőzöngések, nagyravágyások, fennhéjázások, kérkedések, oltogatások, kiosztások, trollkodások, ömlengések szélsőséges, de épp ezért felfokozottan emberi szóömlenyei röpdösnek a virtuális térben. Igazi hiúság vására, cinkelt húspiac, ahol mélybe rejtett igazi indulatok és valódi érzelmek szülik a könnyednek és harcosnak szánt riposztokat. És a fényes páncélok résein ki-kivillan a kiszolgáltatottság.

FEBRUÁR 26. FINOM KIS DISZTÓPIÁK 
Ha mindennapjainkat egy kicsit is eltoljuk a képzelt jövőbe, kifogyasztunk minden olajtartalékot, katonai puccsot csiholunk, földönkívüli-támadást szervezünk, polgárháborút szítunk, tíz-tiozenöt fokkal megemeljük az átlaghőmérsékletet, rügtön megváltozik a jól ismert civilizáció képe. Barbárabb, durvább, mítoszibb, húsba vágóbb lesz az élet és ilyen lehet annak ábrázolása is. Vágjunk bele!

MÁRCIUS 5. ELEVEN DÖGÖK 
Az állatokról nem lehet elég bőrt lenyúzni. Igaz, a legtöbbről egyet is elég lekapni, és máris csak pörkölt vagy natúrszelet minőségében rúg labdába. Amíg viszont élnek, tudományosan megfigyelhetők, a tevék rágóznak, mint egy gördeszkás, a pingvinek feszítenek, mint a pincér, a tyúkok a szemüket meregetik, mint egy futballbíró. Lehet, hogy szakmájuk is van, no meg hobbijuk, nyaralójuk, kétes üzelmeik, kis disznóságaik, ezer trükkjük a túlélésre? Úristen, lehet, hogy mi vagyunk az állatok?

MÁRCIUS 12. KAVARJUK A VILÁGOT! 
A legbanálisabb dolgokból, egy sütemény és egy tea együttes elfogyasztásából, egy kocsmai beszélgetésből, egy hivatalnok mindennapjaiból sistergően izgalmas irodalmi szöveg válhat, ha összekavarjuk egy kicsit a szálakat! Mondjuk, valaki éveket repül az agyában, esetleg leköpi a hivatali főnökét, szuperhőssé vagy bogárrá változik. A fantázia és a nyelv attrakciói megbolondítják a valóságot, ízessé varázsolják a legköznapibb étkeket is. Pikáns fűszerek, fokhagyma, só ízlés szerint!

MÁRCIUS 19. EMBERGYŰLÖLET A VONATON 
Sikerült már a vonaton megnyerni szomszédnak vagy fülketársnak egy szagos, egy erőszakos, egy két pofára zabáló, egy közléskényszeres pacákot vagy nőszemélyt? Esetleg mindegyiküket egy testben?  Fókuszáljunk a kedves utastársakra, és máris jelentősen gazdagodott képünk az emberi lélek természetrajzát illetően. Jó utat, jó pihenést, reméljük, máskor is a MÁV-ot választják!

MÁRCIUS 26. KULTÚRHARC ÉS HATÁRSÉRTÉS 
Hogyan találunk vagy nem találunk egymásra nyelven innen és túl? Milyen falakba ütközik egy magyar külföldön? Egy külföldi Magyarországon? Hogyan csattannak össze félreértéseink, meg nem értéseink, beidegződéseink, sablonjaink a velünk szemben álló hasonló vértezetén? Milyen sztorik szikráznak elő ezekből a csatákból?

ÁPRILIS 9. KONCENTRIKUS KÖRÖK 
Gyerekkorban mindannyiunk élete zónákra van osztva. Rémisztő és izgalmas kérdés, hogy hányadik szomszédig tart az ismerős világ, hol kezdődik az ismeretlen, a veszélyes, a beláthatatlan. Ahogy felnövünk, ezek a zónák tágulnak, módosulnak, ám igazából ekkor is kirajzolható napjaink hőtérképe, ijedelmek és örömök földrajza, melynek kiemelt pontjai történetekkel vannak megjelölve.

ÁPRILIS 16. 
HALÁLSZELIDÍTÉS 
De halálvadításnak is nevezhetjük. Ott a halál, ez a halálronda, mérges fekete kutya, és csak egyre ugat a kerítés mögött, amely ki tudja, mikor dől ki tövestül. Addig viszont fricskázhatjuk, bosszanthatjuk, csúfolhatjuk, s ha bátrak vagyunk, még etethetjük, vakargathatjuk is büdös dögét. Mindenesetre jobb, ha megbarátkozunk vele, főképp mert íróembernek legnagyobb, országos cimborája, haláli komája, ősrégi beszállítója az öreg! Gondoljunk csak bele, mi maradna a legnagyobb irodalmi művekből, ha kivonnánk belőlük a halált...

ÁPRILIS 23. HELYIÉRDEKŰ ÉLET ÉS TUDOMÁNY 
A helyi identitás építőkövei színigaz legendák, eredetmítoszok, nevezetes fákhoz, barlangokhoz és kiugró kövekhez kapcsolódó, impozáns történetek. Szikár remeték, hörgő törökök és tatárok, megmentett leányok, kővé vált tallérok, vízbefúlt kecskenyájak sorjáznak reálisan és álomszerűen. Időnként a valóság rászigorodik a mendemondákra, aztán egy áttivornyázott éjszakán tudomány és mese szépen összeölelkeznek, részeg csókokat váltanak, és attól fogva elválaszthatatlan jóbarátok lesznek.

MÁJUS 7. FALAT MÁGIKUS REALIZMZUS 
Mik az összetevői ennek a Márquez nyomán oly nagy hírnévre szert tett stílusnak? Próbáljuk a maga nyers, heroikus, életvidám és melankolikus bonyolultságában megragadni az életet, mint a nagy dél-amerikaiak. Túlozzunk, hiszen odaát más a lépték, a hegyek az egekig nyúlnak, az esők özönvizet hoznak, a dagály mindent elsöpör. És persze adjunk hozzá pár csepp nyugtalanító természetfelettit. Akad még egy-két további trükk, hajrá!

MÁJUS 14. AZ ELSZABADULT AGY 
Kalickába zárjuk a valót, de minduntalan elszabadul. A többképernyős vágópulton lélekszakadva ugrándoznak lehetséges és igazi életeink. Igazibb-e az unott való a százszor felidézett fiktív jeleneteknél? Valós szerelmeinkkel töltöttünk több időt vagy a vágyottakkal? Valós csatározássokkal vagy képzelt, frappáns visszavágásokkal? Hol találunk magunkra a tudat nevezetű labirintusban?

Vissza
Információ

Részvételi díj:

-  régi tagoknak: 2500 Ft/ alkalom

-  új jelentkezőknek: 3000 Ft/ alkalom

Jelentkezés, információ: Sipos Ildikó (06 1 212-2820; 06 30 439-1070)