MESTERSÉGEM CÍMERE KÉZMŰVES ALKOTÓ TÁBOR II.
2018. július 03. kedd 09:00

MESTERSÉGEM CÍMERE KÉZMŰVES ALKOTÓ TÁBOR 
10-12 éveseknek 
JÚLIUS 2–6. NAPONTA 9.00-16.00 ÓRÁIG

Ez a tábor a hasonló tematikájú Mesterségem címere kézműves tábortól eltérően a nagyobb gyerekeket várja. Alkotó táborként az a cél, hogy kisebb létszámmal, egy-egy kézműves tevékenységben jobban elmélyülve, többet és többféle módon alkossunk. 

TEMATIKA: 5 napon át különböző kézműves tevékenységekkel ismerkednek meg a gyerekek. Cél: a gyerekek kreativitását, anyagismeretét és anyaghasználatát fejleszteni, növelni, hazavihető, szép tárgyakat készíteni.

A tervezett tematikából a gyerekek választhatják ki azokat a tevékenységeket, amelyeket alaposabban szeretnének megismerni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha kiválasztásra kerül például a textillel való foglalatoskodás, akkor 1,5-2 napon át ebben a mesterségben mélyedünk el.

A kézműves tevékenység kiegészül a drámajátékokkal, ismerkedős és csapatjátékokkal, szabadban játszható ügyességi játékokkal, érzékelés fejlesztő és szituációs játékokkal. Valamint a tábor témájához szorosan és kevésbé szorosan kapcsolódó rajzfilmek vetítésével.

A felsorolt tematika az adott táboros csapathoz alkalmazkodik, az aktuális igények szerint alakul. Az alábbiakban felsorolt tevékenységeket igény szerint változtatjuk a táborban: lesz, amire sor kerül és lesz, amit nem valósítunk meg, és lesz olyan is, amit nem terveztünk, de a gyerekek érdeklődése megkívánja, hogy bemutatásra kerüljön.

-          „Híres mesterségem címere”: milyen foglalkozásokat ismerünk, ami kapcsolódik valamely kézműves tevékenységhez? Te mit szeretsz a legjobban, mivel foglalkozol a legszívesebben?- rajzold le szimbolikusan, egy cégér, címer formájában.

-          Drámajátékok, népi-ügyességi csapatjátékok: a tábor hetében minden nap a reggeli kezdés bemelegítéseként, valamint a délután folyamán a szabadban kerülnek elő.

-          Rajzfilmek: Magyar népmesék, Mátyás király történetei, bábokról, árnyszínházról filmek stb. és a gyerekek által behozott kedvencek. A tárgykészítéshez kapcsolódóan filmek levetítése, rövid, könnyebben emészthető rajzfilmek, más népek kultúráját bemutató filmek, vizuális nevelés.

Anyag és technika:

-           agyagozás: egyszerű állatok készítése, mécses készítése, síkforma-kivágó formákkal, kódex lapok készítése, nyomhagyásos eljárások, lapból készült ceruzatartó, egyéni monumentális munkák, díszítés: üveggyöngy, földfesték, karcolás, pontozás, temperafesték + lakkozás, kiégetés lehetőség szerint

-           papírmerítés: a papírmerítő műhelyek hagyománya egyszerűsített formában, sima merített papír készítése, szalvétatechnikával papírkép készítése, massza színezése, díszítés növényekkel

-           nyomhagyó eljárások: nyomat készítések, monotípia, karcolások

-           textilfestés, díszítés: textiltáska díszítése, póló batikolása, igény esetén selyemmandalák

-           murál: nagyméretű lepedőplakát közös megfestése

-           nemezelés: gyapjúból, nedves gyúrással készült, egyszerű tárgyak készítése

-           vizuális, rajzos munkák: címer készítése, önarckép készítése komolyabb technikával (pl.: pasztell), kis leporelló könyv késztése

-           varrás: kisebb posztó figurák készítése

-           szövés-fonás: a résztvevők igénye szerint, sík vagy bábszövés, pedignádból kiskosár fonása

-           gyöngyfűzés, gyöngyékszerek: kicsit nehezebb technikával medálkészítés, drótra fűzve, valamint szabad technikával gyöngyfűzés

-           üvegfestés: síklapra, befőttesüvegre

-           maszkok: különböző alapanyagokból, stílusokból és népi kultúrákból válogatva

 

Korábbi tábori fotók megtekinthetőek itt: FB Nyári gyerekfoglalkozások

https://www.facebook.com/Ny%C3%A1ri-gyerekfoglalkoz%C3%A1sok-596637993697938/

Az életkori ajánlást kérem figyelembe venni! Pedagógiai szempontok alapján alakul a tábor résztvevőinek életkora. A megjelölt korosztálytól eltérő életkorú gyerekek esetén személyes megkeresés és egyeztetés alapján döntöm el, hogy a gyermek felvételt nyer-e a Mesterségem címere táboromba.

Vissza
Információ

Táborvezető: Pilinger Zsuzsanna kézműves, drámajáték-vezető
(06 70 608-7992, pilingerzsuzsa@gmail.com)
+ 2 fő asszisztens

Részvételi díj: 25 500 Ft + anyagköltség

Kapcsolódó dokumentumok